Pediatri sa sťažujú na VšZP a SZP

štvrtok, 01. február 2007, 11:34

Asociácia všeobecných lekárov pre deti a dorast (AVLDD) si myslí, že ich Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a Spoločná zdravotná poisťovňa (SZP) diskriminuje.

„Zdravotné poisťovne získali od januára navýšenie prostriedkov na prvý štvrťrok 2007 zvýšením príjmov za poistencov štátu. Zvýšenie prostriedkov u VšZP ako sama uvádza by malo byť 16 %. Napriek tomu diskriminuje najnižším zvýšením príjmov pre poskytovateľov, ktorí poskytujú primárnu starostlivosť pre deti a mládež,“ uviedla prezidentka AVLDD Kvetoslava Prcúchová.

Podľa asociácie VšZP a SZP napriek tomu, že deklarujú rovnosť prístupu ku všetkým poskytovateľom vo svojich dodatkoch k zmluvám, zvyšujú priemernú kapitačnú platbu u všeobecných lekárov pre deti a dorast len o 7,4 % respektíve 5,2 %. Podľa Prcúchovej Európska zdravotná poisťovňa a Union zdravotná poisťovňa od januára na bonifikácie požadované AVLDD pristúpili. „S Apolom a Dôverou rokovania prebiehajú nádejne,“ doplnila Prcúchová. AVLDD očakáva, že dve najväčšie poisťovne na slovenskom trhu prehodnotia svoj postup a pristúpia k spravodlivému navýšeniu kapitačných platieb u primárnych pediatrov. „Vyvrátia tak zároveň obavy poskytovateľov z regulovania platieb v prípade, ak by sa stali monopolnými v poskytovaní zdravotnej starostlivosti poistencom štátu, ktorými sú aj deti a dorast,“ uzavrela Prcúchová.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia