Prieskum: občania nesúhlasia so zmenami

piatok, 02. marec 2007, 23:19

Obyvatelia SR nesúhlasia s niektorými zmenami, ktoré chce vláda presadiť v zdravotníctve. Ako vyplýva z prieskumu, ktorý pre Asociáciu na ochranu práv pacientov (AOPP) vykonala agentúra GfK, väčšina občanov je za zachovanie slobodného výberu zdravotnej poisťovne a súhlasí aj s tým, aby poskytovatelia a zdravotné poisťovne dosahovali zisk.

Viac ako polovica opýtaných tiež nesúhlasí so zámerom vlády zakázať zdravotným poisťovniam dosahovanie zisku, uvádza sa v správe agentúry SITA.

Takmer 60 % z tisícky opýtaných nesúhlasí s plánom vlády obmedziť slobodný výber zdravotnej poisťovne pre poistencov štátu. Úplne alebo skôr súhlasí 34,5 %, zvyšok sa k otázke nevedel vyjadriť. Ako na tlačovej besede uviedla podpredsedníčka AOPP Anna Reháková, obmedzenie slobody výberu poisťovne by bolo porušením práv pacientov. „Na Slovensku žijú svojprávni ľudia a každý z nich má právo slobodne sa rozhodnúť pre poisťovňu,“ povedala Reháková.

Podľa takmer 83 % respondentov je v poriadku, ak pri poskytovaní kvalitných služieb dosahujú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti zisk. S tým nesúhlasí 10,5 % opýtaných, ostatní nevedeli odpovedať. Vyše 83 % účastníkov prieskumu takisto súhlasí s tým, aby zisk pri kvalitnej starostlivosti o svojich poistencov dosahovali aj zdravotné poisťovne. Opačný názor zastáva viac ako 11 %.

Vyše 57 % respondentov je proti aktuálnemu vládnemu návrhu zakázať zdravotným poisťovniam dosahovať zisk. Tento krok podporuje necelých 32 % a posúdiť ho nevie vyše 11 % opýtaných v tomto prieskume.

Najviac, vyše 75 % respondentov, považuje za problematickú časť zdravotníctva doplatky na lieky. S čakacími lehotami na vyšetrenia a operácie je nespokojných takmer 71 %. Takmer 70 % považuje za problém zdravotníctva korupciu a rovnaký počet je nespokojných s technickým vybavením nemocníc a ambulancií.

Viac ako polovica, vyše 53 % respondentov, sa sťažuje na prístup zdravotníckeho personálu. Odborné znalosti zdravotníckych pracovníkov kritizuje takmer 49 %.

Rovnaký počet, 46 % účastníkov prieskumu, za problematické považuje dostupnosť zdravotnej starostlivosti a fungovanie zdravotných poisťovní.

Otázky prieskumu sa zamerali aj na kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Ako informovala AOPP, takmer 67 % respondentov by uprednostnila kvalitu pred dostupnosťou nemocnice. Len 26,5 % z nich by uprednostnilo nemocnicu, ktorú majú bližšie k domovu.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia