Zákaz zisku poisťovniam uškodí pacientom

utorok, 20. marec 2007, 10:45

Ak by zákon zakázal zdravotným poisťovniam dosahovať zisk, podľa prezidentky zdravotnej poisťovne Apollo, a.s. Janky Červenákovej by sa zisk zo zdravotníctva nestratil, len by zmenil príjemcu. „Zisk by sa mal preto deliť jednotlivým účastníkom systému pomerným spôsobom. Je však zbytočné vyrábať si z poisťovní nepriateľov,“ uviedla Červenáková na pondelňajšom Slovenskom ekonomickom fóre, kde zdravotnícka a ekonomická odborná verejnosť diskutovala o pripravovaných zmenách v systéme zdravotného poistenia.

Slovenská lekárska spoločnosť podľa jej predsedu Petra Krištúfka nie je v otázke zachovania plurality zdravotných poisťovní jednotná. Podľa Krištúfka však model nie je rozhodujúci. „Rozhodujúca je jeho funkčnosť a poskytovanie adekvátneho zdravotného zabezpečenia,“ zdôraznil Krištúfek. On osobne sa podľa vlastných slov prikláňa k zachovaniu plurality, pričom pripomenul príklad zo Švajčiarska, kde sa občania v referende vyslovili proti zlúčeniu 87 súkromných zdravotných poisťovní do jednej. Zisk by sa podľa Krištúfka mal použiť predovšetkým na zlepšenie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, na úpravu platov pracovníkov v zdravotníctve, na modernizáciu vybavenia a na rekonštrukciu zdravotníckych zariadení.

Podľa Krištúfka je problémom zdravotníctva najmä to, že finančné prostriedky sa nepoužívajú cielene a unikajú mimo zdravotníctva. Krištúfek varoval pred tým, aby medicínska verejnosť začala chorého vnímať nie ako pacienta, ktorému treba pomáhať, ale ako spotrebiteľa. Krištúfek sa tiež vyslovil za definovanie rozsahu základného balíka zdravotných služieb, na ktoré má mať právo každý občan. Kritizoval časté a zásadné zmeny vo filozofii zdravotníctva. Podľa neho by SR potrebovala dlhodobé jasné smerovanie na obdobie niekoľkých rokov vopred. „Každá zmena vedie k oneskoreniu vývoja a finančným stratám,“ upozornil Krištúfek. Podľa neho by pri vytýčení cieľov mali politici dosiahnuť konsenzus.

Zdravotné poisťovne odmietajú návrhy ministerstva zdravotníctva, ktoré by mali zakázať zdravotným poisťovniam dosahovať zisk a obmedziť poistencom štátu slobodnú voľbu zdravotnej poisťovne. Ako zdôraznil výkonný riaditeľ Združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč, takýto návrh je v konflikte s Ústavou SR, zmluvou o Európskom spoločenstve, ako aj v rozpore s medzinárodnými zmluvami o ochrane a podpore investícií.

Navrhovaný model by priniesol problémy v praxi aj podľa Viliama Páleníka z Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied. Ako upozornil, pokiaľ poisťovne nebudú môcť dosahovať zisk, budú sa snažiť využiť zdroje zo 4 % z poistného, ktoré majú dovolené na vlastnú správu. Podľa Páleníka sa tak budú snažiť generovať obrat, čo v konečnom dôsledku uškodí pacientom. Podľa Páleníka sa nebude klásť dôraz na prevenciu a pred lacnejšou a pre pacienta pohodlnejšou jednodňovou chirurgiou sa bude uprednostňovať dlhá hospitalizácia.

Zákaz zisku poisťovniam s odôvodnením, že ide o zákonom nariadení výber peňazí od občanov, by podľa podpredsedníčky SDKÚ-DS Ivety Radičovej znamenal, že podľa rovnakej logiky by zisk nesmeli dosahovať ani poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, farmaceutické firmy a výrobcovia zdravotníckych pomôcok. Aj im sa totiž platí z tých istých peňazí. Poslanec SDKÚ-DS Štefan Kužma kritizoval aj obmedzenie slobody výberu poisťovne. Podľa neho, ak by štát mohol diktovať svojim poistencom, kde sa majú poistiť, rovnakú právomoc by teda mal mať aj každý zamestnávateľ. Organizátori fóra pozvali do diskusie aj koaličných poslancov a ministra zdravotníctva, tí sa však ospravedlnili a diskutovať neprišli, uviedla tlačová agentúra SITA.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia