10 nemocníc, ktoré majú byť zatvorené

streda, 04. apríl 2007, 13:33

Ministerstvo zdravotníctva a zdravotné poisťovne sa zhodli na desiatich zdravotníckych zariadeniach, ktoré všetky poisťovne považujú za neefektívne. Ministerstvo zdravotníctva nekonkretizovalo, o ktoré nemocnice by malo ísť, no podľa televízie Markíza sú to nemocnice v Krupine, Krompachoch, Gelnici, Modre, Novom Meste nad Váhom, Sobrancoch, Stropkove, Veľkom Krtíši a Železničná a vojenská nemocnica v Košiciach.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa ministra zdravotníctva Silvia Balázsiková, všetky poisťovne sa zhodli tiež na tom, že je efektívnejšie redukovať sieť o celé zdravotnícke zariadenia, než o jednotlivé lôžka alebo oddelenia.

Ako však Balázsiková zdôraznila, pod redukciou zdravotníckych zariadení sa nemyslí výhradne ich zánik, ale vyčlenenie zo zariadení platených z prostriedkov verejného zdravotného poistenia. Dotknuté nemocnice totiž môžu prejsť na iný spôsob financovania, ako napríklad z doplnkového zdravotného poistenia alebo môžu prostriedky čerpať od pacientov-samoplatcov. Mohli by sa tiež reprofilovať na zariadenie s výhradne sociálnymi lôžkami.

Poisťovne sa v utorok dohodli, že na hodnotenie kvality budú používať kritériá, ktoré vypracovali Všeobecná a Spoločná zdravotná poisťovňa. Všetky zúčastnené strany sa tiež zhodli na potrebe nového definovania siete zdravotníckych zariadení.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia