Lekárska komora podporuje rušenie nemocníc

streda, 11. apríl 2007, 10:28

Slovenská lekárska komora (SLK) schvaľuje zámer ministerstva zdravotníctva reštrukturalizovať lôžka prostredníctvom rušenia neefektívnych nemocníc. Ako na tlačovej besede uviedol prezident SLK Milan Dragula, problémom Slovenska je príliš hustá sieť nedostatočne vybavených nemocníc, uviedla tlačová agentúra SITA. „Sieť vznikla na základe zákona Márie Terézie, kde platila zásada ‚hodinu koňmo do nemocnice‘. Ale dnes sa už koňmo nechodí,“ vysvetlil Dragula.

Nemocnice podľa neho nemajú dostatočné materiálne a technické vybavenie, nemajú vybudovaný bezbariérový prístup a podobne. Podľa Dragulu najväčším problémom slovenského zdravotníctva je jeho organizácia. „Výsledky slovenského zdravotníctva sú porovnateľné s ostatnými európskymi krajinami, ale len preto, že zdravotnícky personál tvoria zväčša fanatici,“ poznamenal Dragula. „Systém zdravotníctva u nás nie je dobrý,“ dodal prezident SLK. Zároveň vyjadril určitú skepsu, či sa podarí neefektívne nemocnice zrušiť. Ako pripomenul, v ČR bol zámer zrušiť dve nemocnice. Stále však fungujú, no vymenili sa už dvaja ministri.

Rušenie nemocníc je podľa Dragulu citlivá otázka a je otázne, či má na takýto krok minister Ivan Valentovič politickú podporu. „Ak ju mať nebude, neurobí nič,“ skonštatoval Dragula. Sieť primárnej ambulantnej starostlivosti je podľa neho v súčasnosti optimálna, no vie si predstaviť reštrukturalizáciu v špecializovanej starostlivosti.

Slovenskému zdravotníctvu podľa komory chýba predovšetkým jasná dlhodobá filozofia smerovania. „Tým nemyslím na štyri roky, ale dlhodobá,“ spresnil Dragula. Ako pripomenul, ešte pred prvým zasadnutím novozvoleného parlamentu vlani vyzval koaličné aj opozičné strany, aby o tejto otázke rokovali a dohodli sa na spoločnom konsenze. „Doteraz sa tak nestalo,“ uzavrel Dragula.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia