Návrh optimalizácie siete obsahuje veľa chýb

piatok, 20. apríl 2007, 15:18

Asociácia nemocníc Slovenska nesúhlasí s návrhom optimalizácie siete zdravotníckych zariadení a odporúča ho prepracovať. „Tento materiál je nekvalitný, je tam mnoho nepresností a chýb,“ povedal prezident asociácie Marián Petko. Ak by vláda tento materiál schválila, spôsobilo by to podľa neho zhoršenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre občanov, sociálne napätie v regiónoch a finančnú záťaž pre sociálne slabších obyvateľov, uviedla agentúra SITA.

Ako ďalej Petko povedal, základným ekonomickým problémom v systéme slovenského zdravotníctva je neustály nárast nákladov na liekyzadlžovanie fakultných nemocníc, ktoré sa hlavnou mierou podieľajú na potápaní zdravotníctva v dlhoch. „Je dokázané, že počet fakultných nemocníc na Slovensku je najvyšší na počet obyvateľov v rámci Európskej únie,“ konštatoval Petko. Počet fakultných nemocníc by mal byť podľa predsedu ANS priamo úmerný počtu občanov SR. „Optimalizácia musí zasiahnuť aj ambulantnú starostlivosť, pretože je predimenzovaný počet niektorých ambulancií, počty lekární a počty zariadení spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek,“ povedal Petko.

Podľa ANS navrhovaná redukcia psychiatrických postelí zo súčasných 3 778 na 1 249 by znamenala vážne ohrozenie dostupnosti ústavnej liečby psychiatrických pacientov a nepredvídateľné spoločenské riziko. „Navrhujeme reprofilizovať 400 psychiatrických postelí na zdravotno-sociálny typ zdravotnej starostlivosti,“ uvádza sa v stanovisku ANS.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia