VšZP: rušiť by sa mali celé nemocnice

utorok, 03. apríl 2007, 16:09

Namiesto redukcie lôžok či oddelení by sa podľa generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Antona Kováčika mali zrušiť celé nemocnice, uviedla tlačová agentúra SITA. „Ak sa ministerstvo zdravotníctva dohodne so zdravotnými poisťovňami, zrejme sa vytvorí zoznam zdravotníckych zariadení, s ktorými poisťovne neuzavrú zmluvy,“ povedal Kováčik.

Riešenie je podľa neho plne v rukách ministerstva, ktoré je spolu s vládou garantom poskytovania zdravotnej starostlivosti. „Myslím si však, že treba zrušiť niektoré nemocnice ako celky,“  dodal Kováčik.

Práve ministerstvo by podľa Kováčika malo určiť verejnú minimálnu sieť, z ktorej by vypadli niektoré menšie nemocnice. Do tých často vstupuje súkromný kapitál, ktorý im umožňuje rozvíjať sa. Podľa Kováčika je to v poriadku, no investície by podľa neho mali smerovať do nemocníc, ktoré si to vyžadujú z pohľadu siete. Ako Kováčik dodal, VšZP do 31. mája oznámi všetkým nemocniciam, či s nimi zmluvu na ďalšie obdobie uzavrie alebo nie.

Podľa správy ministerstva zdravotníctva je treba na Slovensku zredukovať 6 193 lôžok, z toho by 2 463 malo byť akútnych. Ministerstvo o reštrukturalizácii lôžok rokovalo s jednotlivými krajmi, no tie majú o redukcii lôžok odlišné predstavy. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič preto vyslovil domnienku, že redukciu lôžok by zabezpečili zdravotné poisťovne zmenou zmlúv, súkromné poisťovne to však odmietli.

Health Policy Institute podporuje redukciu lôžkového fondu, zásadné výhrady však má k štruktúre redukovaných lôžok a regiónom, v ktorých sa majú lôžka rušiť. Kritickú analýzu ministerského návrhu nájdete v newsletteri Into Balance 1/2007.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia