Úrad pre dohľad navrhuje vylepšiť legislatívu

piatok, 29. jún 2007, 11:34

Predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Richard Demovič navrhuje vylepšiť zdravotnícku legislatívu. Uviedol to v správe pre vládu ako aj na piatkovej tlačovej besede. Medzi podnety na zmeny zákonov patrí: prehodnotenie vykazovania platobnej schopnosti poisťovní, prepracovanie mechanizmu prerozdelenia, posilnenie kompetencií úradu v oblasti dohľadu a dozoru, získanie kompetencie sprostredkovateľa v dohodovacom konaní či návrh, aby pokuty, ktoré úrad vyberie, neboli príjmom rozpočtu, ale sa vracali naspäť do zdravotníctva.

Zdravotné poisťovne vlani vykázali príjmy vo výške 85,8 mld. Sk, no ich reálne príjmy dosiahli len 79,5 mld. Sk. Ako na tlačovej besede uviedol predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Richard Demovič, rozpor medzi účtovníctvom a realitou spôsobilo to, že výsledok prerozdelenia poisťovne vykazovali ako výdavky. ÚDZS preto navrhne upraviť legislatívu tak, aby účtovníctvo zdravotných poisťovní odrážalo reálny stav.

Ďalším návrhom ÚDZS je, aby pokuty, ktoré úrad vyberie, neboli príjmom rozpočtu, ale sa vracali naspäť do zdravotníctva, uvádza agentúra SITA.

Podľa Demoviča by sa tiež mal prehodnotiť systém vykazovania platobnej schopnosti poisťovní, upraviť tvorba opravných položiek a prepracovať mechanizmus prerozdeľovania tak, aby odrážal aj vysoko nákladových poistencov.

ÚDZS by tiež privítal posilnenie kompetencií v oblasti dohľadu a dozoru nad všetkými účastníkmi systému, teda vrátane poistencov a platiteľov poistného.

Predseda ÚDZS opakovane upozornil na nerovnovážny stav, keď zdravotné poisťovne majú povinnosť uzatvárať zmluvy s lekármi, no poskytovatelia zdravotnej starostlivosti nemusia uzatvárať zmluvy s poisťovňami. „To môže ohroziť zabezpečenie verejnej minimálnej siete poskytovateľov,“ upozornil Demovič. Podľa neho by ÚDZS mohol získať kompetenciu sprostredkovateľa v dohodovacom konaní v prípade, že sa poskytovateľ bráni navrhnutým podmienkam.

„Je logické, že poskytovateľ chce mať čo najvyššie ohodnotenie a poisťovňa podľa zákona nesmie vytvárať dlh,“ komentoval Demovič.

ÚDZS zapracoval svoje návrhy na zlepšenie legislatívy do správy o svojej činnosti, ktorú v stredu prerokovala vláda. „Odpoveď sme zatiaľ nedostali, no nebudeme čakať na iniciatívu vlády, sami začneme rokovania o tom, ako ďalej,“ povedal Demovič.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia