Väčšina občanov vládu za zdravotníctvo nechváli

pondelok, 25. jún 2007, 13:31

Viac ako polovica občanov SR sa nazdáva, že vláda nevytvára dostatok podmienok na zlepšenie zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý vypracovala agentúra Polis Slovakia. Agentúru SITA o tom informoval konateľ spoločnosti Ján Baránek. V prieskume 30,4 % respondentov uviedlo, že vláda vytvára dostatok podmienok, 53,4 % si však myslí opak.

Až 46,5 % opýtaných si myslí, že minister zdravotníctva Ivan Valentovič zvláda riešenie problémov zdravotníctva skôr zle alebo veľmi zle. S jeho prácou bolo spokojných 26,7 % respondentov a 26,8 % sa nevedelo vyjadriť.

Za súčasnej vlády sa podľa 50,1 % opýtaných situácia v zdravotníctve v porovnaní s minulosťou nezlepšila, naopak, zlepšenie pociťuje 28,5 %, ostatní situáciu nevedeli posúdiť. Väčšina občanov má tiež odlišný názor na budúcnosť zdravotného poistenia, ako má vláda. Kým minister zdravotníctva presadzuje vznik jednej poisťovne a zákaz zisku, väčšina respondentov s tým nesúhlasí. Viac ako polovica, 52,4 % z nich vyjadrila nesúhlas so zavedením jednej zdravotnej poisťovne, za bolo 39,4 %. Ešte výraznejší je nesúhlas s vládnym zámerom zakázať zisk, keď sa 60,5 % respondentov postavilo za názor, že ak sa zdravotné poisťovne kvalitne starajú o svojich poistencov, majú právo dosahovať zisk. Proti tomu sa vyjadrilo 28,3 % opýtaných.

Agentúra Polis Slovakia uskutočnila telefonický prieskum pre M.E.S.A 10 na vzorke 1 075 respondentov starších ako 18 rokov, ktorí boli pomocou kvótneho výberu vybraní tak, aby vzorka vyhovovala základným demografickým a politickým znakom celej verejnosti.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia