ZZP: minister zavádza, blafuje a hazarduje

piatok, 15. jún 2007, 10:45

Chaotický a netransparentný prístup ministra zdravotníctva k závažným zmenám v legislatíve podľa Združenia zdravotných poisťovní SR (ZZP) pokračuje. „Po tom, čo v rozpore s legislatívnymi pravidlami vlády predložil návrh novely zákona o zdravotnom poistení do skráteného pripomienkového konania, deň po jeho ukončení, sa bez udania zrozumiteľného dôvodu rozhodol predĺžiť lehotu na pripomienkovanie až do 26. júna,“ skonštatoval výkonný riaditeľ ZZP Eduard Kováč.

„Prístup ministra nám pripomína poker. Je to o neustálom zavádzaní, blafovaní a hazarde. V skutočnosti však ide predovšetkým o bezradnosť Ivana Valentoviča, ktorý nevie splniť ideologické zadania, keďže sú v zjavnom rozpore s Ústavou SR, ale aj s medzinárodnými zmluvami,“ dodal Kováč. Ako zdôraznil, už viac ako pol roka pretrváva destabilizácia a právna neistota vo verejnom zdravotnom poistení, uvádza agentúra SITA.

„Ivan Valentovič už pol roka predvádza divadlo, ktoré vyzerá asi tak, že urobí jeden krok vpred a následne dva kroky vzad. Žiadame, aby verejnosti transparentne a zrozumiteľne preukázal právne analýzy, ktoré by jasne vyvrátili hrozbu protiústavnosti a najmä konflikt s medzinárodným právom, alebo aby prestal hazardovať a skončil so zneisťovaním celého sektora,“ uzavrel Kováč.

Právnu analýzu, ktorú si nechal Valentovič vypracovať, žiadala na základe zákona o prístupe verejnosti k informáciám zdravotná poisťovňa Dôvera. Ministerstvo zdravotníctva však odpovedalo, že Valentovič si analýzu nechal vypracovať ako súkromná osoba. Ministerstvo preto nie je povinné jej závery zverejňovať.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia