Janco varuje pred ďalším exodom lekárov

streda, 22. august 2007, 11:34

Podľa prezidenta Slovenskej lekárskej únie špecialistov (SLÚŠ) Andreja Janca sa v prípade zrušenia hornej hranice odvodov dá očakávať pokles platov lekárov, ktorí vykonávajú svoje povolanie ako zamestnanci štátu, neziskových organizácií, vyšších územných celkov, ako aj súkromných zariadení a ich ďalší exodus do zahraničia.

„Žiadame vládu SR i ministerstvo zdravotníctva, aby svoje plánované kroky podrobili širokej odbornej diskusii a aby neprijímali rady a pripomienky len z radov svojich konfidentov a odborárov, ktorí nemajú základné vedomosti o financovaní,“ uviedol Janco vo vyhlásení, ktoré poskytol agentúre SITA.

Ako Janco dodal, je to krok, ktorý výrazne zhorší pracovné a existenčné podmienky významnej skupiny lekárov – špecialistov. „Prirodzene by sa tento tlak dal riešiť prechodom pracovníkov do iného sektora zdravotníctva, avšak pri súčasných reštrikciách v súkromnej špecializovanej ambulantnej sfére budú lekári riešiť svoj finančný problém odchodom z republiky a hľadaním práce v lepších platových podmienkach v zahraničí,“ tvrdí Janco.

Podľa názoru prezidenta SLÚŠ napriek predvolebným ubezpečeniam exodus slovenských lekárov – špecialistov pokračuje neúnosným tempom. Ako Janco vyhlásil, ak sa prístup k riešeniam v zdravotníctve urýchlene nezmení, je pravdepodobné, že si naši pacienti budú musieť vycestovať za svojím špecialistom napríklad do susedného Rakúska.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia