Ministerstvo upustilo od zrušenia výhrady svedomia

pondelok, 17. september 2007, 18:41

Ministerstvo zdravotníctva upustilo od zrušenia výhrady svedomia pre lekárov. Vyplýva to z výsledku pripomienkového konania k návrhu novely zákona o zdravotnej starostlivosti.

Podľa pôvodného návrhu ministerstva poskytovateľ zdravotnej starostlivosti nemal mať možnosť odmietnuť poskytnúť starostlivosť, ak mu v tom bráni osobné presvedčenie. Toto ustanovenie využívali lekári, ktorí odmietali umelé prerušenie tehotenstva, sterilizáciu a asistovanú reprodukciu.

Hoci upravený návrh ministerstva opätovne zavádza lekárske obvody, rezort ustúpil od rajonizácie ústavnej zdravotnej starostlivosti. Lekárom ostane možnosť odmietnuť pacienta, ak by tým prekročili svoje únosné pracovné zaťaženie, ale to sa nemá vzťahovať na pacientov, ktorí spadajú do ich rajónu. Novela mala tiež premenovať lekársku službu prvej pomoci (LSPP) na „ambulantnú pohotovostnú službu“, aj od tejto úpravy však MZ upustilo. Oproti pôvodnému návrhu tiež už nebude zdravotná starostlivosť definovaná ako „územná“.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia