Prezident podpísal novelu zákona o poisťovniach

utorok, 20. november 2007, 12:26

Prezident SR podpísal novelu zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá určuje poisťovniam použiť kladný výsledok hospodárenia z verejného zdravotného poistenia výlučne na úhradu zdravotnej starostlivosti. Zároveň stanovuje maximum prostriedkov, ktoré poisťovne môžu použiť na vlastnú správu, na 3,5 % z vybraného poistného pred prerozdelením. Informovala o tom Kancelária prezidenta SR.

Novela zákona je podľa Združenia zdravotných poisťovní (ZZP) SR právnym paškvilom. Pri hlasovaní v parlamente totiž vypadol návrh, podľa ktorého by poisťovne mali prvý raz vrátiť zisk do systému až v roku 2009 z hospodárenia roku 2008. Keďže novela vstúpi do platnosti od januára budúceho roku, poisťovne budú už v roku 2008 musieť vrátiť do systému zisk dosiahnutý v tomto roku. To však podľa ZZP znamená retroaktivitu. Zároveň ustanovenie, akým spôsobom má poisťovne kladný výsledok hospodárenia použiť, je neurčité.

Poisťovne podľa schválenej novely nebudú musieť platiť daň z príjmu za zisk, ktorý vrátia do zdravotníctva. Problémom však je, že toto ustanovenie platí až od roku 2009. Znamená to, že na budúci rok poisťovne musia vrátiť zisk do systému, no napriek tomu z neho budú platiť daň z príjmu.

Zdravotné poisťovne sa naďalej pripravujú na medzinárodnú arbitráž. Tento proces by mal začať po nadobudnutí účinnosti novely od januára 2008. Poisťovne zároveň pripravujú podanie aj na Ústavný súd SR, pričom nevylučujú, že budú žiadať aj o vydanie predbežného opatrenia, ktorým by sa účinnosť zákona pozastavila, uvádza agentúra SITA.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia