Menšie nemocnice sa s VšZP zatiaľ nedohodli

štvrtok, 17. január 2008, 1:43

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) a Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) sa nedohodli na zmluvných podmienkach na rok 2008. Ako agentúru SITA informoval Miroslav Valaštík z kancelárie ANS, dôvodom boli nevýhodné zmluvy, ktoré VšZP členom ANS ponúkla. „Asociácia preto na 15. januára zvolala mimoriadne zhromaždenie jej členov v Martine, ktorého jediným bodom bude ďalší postup ANS,“ uviedol Valaštík.

VšZP ešte koncom decembra vyhlásila, že na rok 2008 uzavrie zmluvy s rovnakým počtom nemocníc ako v roku 2007. Plánovala pritom navýšiť ceny predovšetkým fakultným nemocniciam v Bratislave, Martine, Banskej Bystrici a v Košiciach, zvýšenie cien do 10 % však podľa poisťovne mohli očakávať aj ďalšie nemocnice. ANS pritom v súčasnosti združuje 59 lôžkových zdravotníckych zariadení, ktoré poskytujú 60 % lôžkovej zdravotnej starostlivosti v SR.

Najväčšia zdravotná poisťovňa má problémy aj pri uzatváraní zmlúv s lekármi v špecializovanej starostlivosti. Ti síce dostali od VšZP vyššie ceny za bod, a to o 8 %, ale poisťovňa nezvýšila zmluvné objemy objednanej starostlivosti. Podľa prezidenta Slovenskej lekárskej komory (SLK) Milana Dragulu to znamená, že lekár pri zvýšenej cene bodu dostane od poisťovne rovnaké finančné prostriedky, avšak môže ošetriť menej pacientov. VšZP okrem toho prostredníctvom svojho generálneho riaditeľa Antona Kováčika skonštatovala, že sieť špecialistov je prehustená a od januára do konca júna tohto roku preto nebude podpisovať zmluvy s novými lekármi. Zdravotný výbor SLK sa tak pri rokovaniach s poisťovňou dohodol na textových častiach zmlúv, ale obe strany sa nedokázali zhodnúť na výške úhrad poskytovateľom.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia