Nemocnice by mali mať povinnosť uzavrieť zmluvu

štvrtok, 17. január 2008, 1:55

Ministerstvo zdravotníctva sa začne zaoberať neuzavretými zmluvami medzi nemocnicami združenými v Asociácii nemocníc Slovenska (ANS) a Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). Ako po rokovaní vlády uviedol minister Ivan Valentovič, bude sa snažiť, aby sa situácia vyriešila čo najskôr VšZP je stopercentnou štátnou akciovou spoločnosťou, v ktorej vlastnícke práva vykonáva ministerstvo zdravotníctva.

ANS po svojom mimoriadnom valnom zhromaždení odporučila svojim členom nepodpisovať zmluvy s VšZP na tento rok. Nemocnice totiž žiadajú vyššie ceny, ako im ponúka poisťovňa. ANS chce s poisťovňou ešte rokovať, ak sa však nedohodnú, poistenci VšZP možno dostanú v 58 nemocniciach na Slovensku len neodkladnú zdravotnú starostlivosť. „Priznám sa, že som nepredpokladal, že až k takejto situácii príde,“ skonštatoval Valentovič.

Minister odmietol, že by súčasnú situáciu zapríčinilo zavedenie verejnej minimálnej siete zdravotníckych zariadení, v ktorej sa ocitli iba štátne nemocnice. S nimi teda poisťovne musia uzavrieť zmluvy. Minister si však myslí, že nemocnice jednoducho žiadajú vyššie platby a vyššie objemy objednanej zdravotnej starostlivosti. Argumentovať sieťou je podľa neho „skôr také vyhováranie sa na niečo“, uvádza agentúra SITA.

Podľa zákona, zdravotné poisťovne musia uzavrieť zmluvy s nemocnicami. Táto povinnosť je však jednostranná, teda poskytovatelia nemusia uzavrieť zmluvu s poisťovňou. Valentovič pripustil, že tento stav je nerovnovážny a ministerstvo zváži úpravy legislatívy, aby sa v budúcnosti predišlo podobným problémom.

Súčasnú situáciu však minister nevníma dramaticky. „Je tu časový priestor na to, aby sa rokovalo. Myslím si, že zmluva je vtedy dobrá, keď sú spokojní všetci účastníci toho zmluvného procesu,“ povedal Valentovič. Zároveň vyslovil presvedčenie, že nemocnice a VšZP napokon zmluvy podpíšu. Vyhlásenia ANS o tom, že poistenci VšZP dostanú len akútnu zdravotnú starostlivosť, pri odkladnej si ju budú musieť zaplatiť alebo si nájsť inú nemocnicu, však Valentovič odmietol. „Je neseriózne zo strany poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, že používajú pacienta na vydieranie na nejaké zlepšenie zmluvného vzťahu,“ uviedol minister. Podľa neho však nehrozí, že by sa pacienti nedostali k zdravotnej starostlivosti. „Každá poisťovňa, ktorá sa dostane do takýchto problémov, dokáže vlastnými pracovníkmi pre každého poistenca zabezpečiť náhradnú starostlivosť,“ uzavrel Valentovič.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia