Protest proti zlúčeniu Detského kardiocentra s DFNsP

streda, 09. január 2008, 22:47

Viac ako 100 pracovníkov Detského kardiocentra SR v Bratislave sa dnes zúčastnilo na verejnom zhromaždení občanov proti myšlienke ministra zdravotníctva o zlúčení s Detskou fakultnou nemocnicou v Bratislave. Pred budovu Ministerstva zdravotníctva SR na Limbovej ulici ich protest prišlo podporiť aj niekoľko rodičov s deťmi.

Podľa detského kardiológa Martina Zahoreca nepozná vedenie ani zamestnanci Detského kardiocentra žiadne racionálne dôvody pre zlúčenie centra a detskej nemocnice. Zdôraznil, že počas štyroch rokov, čo je centrum samostatné, začalo postupne prosperovať, v poslednom roku dokonca dosiahlo v hospodárení pozitívnu ekonomickú bilanciu.

Ako ďalej uviedol, obávajú sa najmä opätovného zníženia a zhoršenia kvality zdravotnej starostlivosti, ktorú poskytujú detským pacientom ako jediné centrum na Slovensku. Pripomenul taktiež pozitíva, ktoré zaznamenali po osamostatnení Detského kardiocentra a následnom získaní právnej subjektivity v roku 2003.

„Došlo k zvýšeniu kvality zdravotnej starostlivosti pre pacientov, ako pre hospitalizované deti, tak aj pre ambulantných pacientov. Nakúpili sa nové prístroje, ktoré nám umožnili zlepšiť diagnostiku a terapiu. Na minimum sa zredukovali čakacie lehoty u pacientov, ktorí čakali na kateterizačné a operačné výkony. Podarilo sa stabilizovať pracovný tím lekárov a zdravotných sestier, čo je v slovenskom zdravotníctve veľký problém,“ povedal Zahorec. Doplnil, že pracovný tím nemá výnimočné finančné ohodnotenie, v rámci Slovenska však ide určite o nadpriemer. V Detskom kardiocentre pritom v súčasnosti pracuje zhruba 200 zamestnancov. Lekárov je okolo 40, zdravotných sestier viac ako 100, zvyšok tvorí administratíva.

V otvorenom liste, ktorý adresovali zamestnanci ministrovi zdravotníctva sa taktiež uvádza, že v uplynulých štyroch rokoch samostatného pôsobenia sa podarilo vybudovať funkčné, efektívne prosperujúce centrum zabezpečujúce kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Podarilo sa napríklad zvýšiť počet diagnostických a terapeutických výkonov, zlepšila sa kvalita ambulantnej starostlivosti a vytvorilo sa špecializované arytmologické pracovisko. Nastal rozvoj prenatálnej diagnostiky vrodených srdcových chýb, zlepšilo sa prístrojové vybavenie a tiež podmienky pre pobyt detí a rodičov na oddelení. V neposlednom rade sa stabilizoval stredný a vyšší zdravotný personál.

„Pre dospelých pacientov s ochoreniami srdca sú na Slovensku tri kardiocentrá ako samostatné a dobre fungujúce subjekty. Pokiaľ vieme, nezvažuje sa ich zlúčenie so zadlženými fakultnými nemocnicami. Myslíme si, že aj detskí pacienti s ochoreniami srdca si zaslúžia podobné pracovisko,“ uviedol zástupca primára oddelenia funkčného vyšetrovania DKC SR Martin Čulen. Zamestnanci Detského kardiocentra zároveň považujú zlúčenie za krok späť a upozorňujú na riziko ohrozenia liečebno-preventívnej starostlivosti o deti s ochorením srdca.

„Nechceme, aby došlo k opätovnému spojeniu. Nechceli by sme riskovať 15 rokov tvrdej práce. Nerozumieme, prečo by sme sa mali vrátiť tam, kde sme boli pred štyrmi rokmi, keď na tom centrum nebolo najlepšie,“ povedal v utorok pre agentúru SITA riaditeľ DKC SR Bratislava Pavol Kunovský.

Ministerstvo zdravotníctva uvažuje nad možnosťou vytvoriť na Kramároch moderný nemocničný komplex pre deti. V rámci tohto projektu navrhuje práve zlúčenie kardiocentra a nemocnice. Detské kardiocentrum už fungovalo v minulosti v rámci Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave. Bolo to v rokoch 1993 až 2003.

Podľa ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča je budúcnosť Detského kardiocentra stále otvorená. Myšlienka spájania centra s Detskou fakultnou nemocnicou v Bratislave je podľa neho iba jednou z pracovných téz, ktoré neboli ešte uzavreté. „Neviem o žiadnom reálnom spájaní, ja hovorím o pracovných hypotézach, ktorých je strašne veľa, preto nechápem, prečo je okolo toho taký krik,“ uviedol v reakcii na verejné zhromaždenie občanov pred budovou ministerstva. Všetky aktivity pracovníkov kardiocentra ako aj dnešnú protestnú akciu, na ktorej sa zúčastnilo vyše 100 zamestnancov centra a rodičov, označil za predčasné. „Osobne si myslím, že takouto formou sa to nerobí. V prvom rade by ma mali osloviť, možno sa ku mne prihlásiť a vydiskutovať si túto otázku,“ dodal Valentovič.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia