Časť sanatória Dr. Guhra sa mení na domov dôchodcov

pondelok, 25. február 2008, 10:34

Sanatórium dr. Guhra, n.o. v Tatranskej Polianke mení časť lôžok na domov dôchodcov. V prvej etape bude sanatórium poskytovať sociálne služby na 32 lôžkach. Povolenie na prevádzkovanie domova dôchodcov by malo získať v najbližších týždňoch. Novú prevádzku chce otvoriť od 1. apríla.

Vedenie sanatória už rokovalo s vedením Prešovského samosprávneho kraja o poskytnutí dotácie na prevádzku domova dôchodcov. „To je však reálne najskôr na budúci rok,“ uviedla pre SITA riaditeľka sanatória Eleonóra Kovalčíková.

Zmena časti sanatória na domov dôchodcov je dôsledkom toho, že Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) nepredĺžila sanatóriu zmluvu na poskytovanie ústavnej zdravotnej starostlivosti od 1. januára.

„Sanatórium prišlo o približne 25 mil. Sk, čo predstavuje asi 90 % doterajších príjmov zariadenia,“ uviedla E. Kovalčíková. Podľa nej rozhodnutie poisťovne bol neférový krok, keďže oznámenie o nepredĺžení zmluvy prišlo zo dňa na deň. „Veľmi by nám pomohlo, keby sme mali aspoň tri mesiace na prípravu,“ dodala. Napriek rozhodnutiu VšZP Sanatórium Dr. Guhra, ktorého zakladateľmi sú Medirex, s.r.o. a ministerstvo zdravotníctva, naďalej poskytuje ústavnú starostlivosť klientom ostatných zdravotných poisťovní, ako aj kúpeľnú starostlivosť pre všetky zdravotné poisťovne. V ponuke sanatória sú aj rekondičné pobyty.

V tomto roku bude nový domov dôchodcov dostupný len pre samoplatcov. Náklady na mesačný pobyt v domove odhaduje E. Kovalčíková na 18 tis. Sk. Táto suma by mala byť po poskytnutí dotácie z PSK na budúci rok výrazne nižšia.

„Dúfame, že sa vyšší územný celok postaví pozitívne k našim požiadavkám a od budúceho roka by financie z kraja mohli zmierniť náklady na pobyt v domove dôchodcov,“ dodala E. Kovalčíková. Okrem tatranskej prírody a výhodnej polohy uprostred Vysokých Tatier bude nový domov dôchodcov ponúkať pre klientov 24-hodinovú prítomnosť lekára. Sanatórium dr. Guhra je pripravené prijať klientov do nového domova dôchodcov nielen z mesta Vysoké Tatry, ale z celého Slovenska. Nový domov dôchodcov v Sanatóriu dr. Guhra bude vôbec prvým zariadením svojho druhu vo Vysokých Tatrách napriek tomu, že až štvrtinu zo 4 490 obyvateľov mesta tvoria dôchodcovia.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia