Spresnenie podmienok čerpania eurofondov

sobota, 01. marec 2008, 12:05

Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ) zverejnilo na svojej internetovej stránke programový manuál k Operačnému programu (OP) Zdravotníctvo a príručku pre žiadateľov o nenávratný finančný príspevok. Ich cieľom je rozpracovať a predstaviť OP Zdravotníctvo a zároveň poskytnúť inštrukcie pre tých, ktorí majú záujem čerpať v programovom období rokov 2007 až 2013 pre sektor zdravotníctva pomoc z fondov Európskej únie (EÚ).

V rámci OP je pomoc poskytovaná formou nenávratného finančného príspevku, ktorý sa udeľuje na základe schválenej žiadosti. Všeobecnými podmienkami oprávnenosti žiadateľa sú podľa príručky sídlo, právna subjektivita a miesto realizácie projektu. O príspevok pritom môžu požiadať obchodné spoločnosti, neziskové organizácie, ako aj príspevkové organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, vyšších územných celkov a obcí. Program však podporuje iba regióny, ktorých hrubý domáci produkt na obyvateľa je menší ako 75 % priemeru EÚ. „Územie Slovenska na tento účel zahŕňa všetky regióny s výnimkou bratislavského kraja,“ uvádza sa ďalej v príručke.

Medzi oprávnených žiadateľov nepatria podľa príručky žiadatelia, ktorí sú v likvidácii alebo konkurze, respektíve žiadatelia, ktorých štatutárni zástupcovia boli právoplatne odsúdení za trestný čin. O nenávratný finančný príspevok nemôžu žiadať ani tie zdravotnícke zariadenia, ktoré si nesplnili svoje odvodové povinnosti voči Sociálnej poisťovni, záväzky vo vzťahu k zdravotným poisťovniam, ako aj k daňovým úradom. Z OP Zdravotníctvo budú vylúčení aj tí žiadatelia, pri ktorých bolo deklarované vážne porušenie zmluvy v súvislosti s inou zmluvou spolufinancovanou EÚ.

Európska komisia (EK) schválila samostatný operačný program pre sektor zdravotníctva 8. novembra minulého roka. Jeho cieľom je zlepšenie podmienok ovplyvňujúcich zdravotný stav obyvateľstva prostredníctvom zvyšovania kvality, efektívnosti a dostupnosti zdravotnej starostlivosti a podpory zdravia.

Slovensko bude môcť v programovom období rokov 2007 až 2013 čerpať v oblasti zdravotníctva z Európskeho fondu regionálneho rozvoja 250 mil. eur. Na modernizáciu zdravotníckeho systému nemocníc by malo ísť 193 mil. eur, na podporu zdravia a predchádzanie zdravotným rizikám 49 mil. eur a na technickú pomoc 7,8 mil. eur. Projekty budú spolufinancované aj zo štátneho rozpočtu, vláda na uvedené obdobie vyčlenila zdroje vo výške viac ako 44 mil. eur. Miera kofinancovania zo strany Európskej únie tak bude na úrovni 85 %.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia