SLÚŠ: zvýšenie platieb alebo nátlakové akcie

piatok, 25. apríl 2008, 14:22

Podľa Slovenskej lekárskej únie špecialistov (SLÚŠ), zdravotnícki pracovníci, ktorých je navyše málo, sú slabo ohodnotení a vďaka terajšej platnej legislatíve štát robí z lekárov nevoľníkov.

„Vyzývam ministra Ivana Valentoviča na otvorenú živú diskusiu v médiách na tému diskriminácia slovenských zdravotníkov. Žiadame zdvojnásobiť všetky platby do zdravotníctva. Ak sa naše požiadavky nesplnia, nemôžeme ďalej garantovať, že naše ďalšie postupy budú také slušné a kultivované ako doteraz. Oznamujeme, že prikročíme k rôznym formám nátlaku vrátane štrajku a tiež podaní na Ústavný súd SR, namierených proti teraz platnej zdravotníckej legislatíve a to v prípadoch, keď budú mať lekári pocit, že sa porušujú ich práva zaručené ústavou a medzinárodnými dohovormi,“ vyhlásil v piatok na tlačovej besede v Košiciach prezident SLÚŠ Andrej Janco.

Privátni lekári z obvodných ambulancií praktických lekárov sú ochotní pridať sa do rôznych foriem protestných akcií, ak zdravotné poisťovne nezvýšia hodnotu bodu a platby za pohotovostné služby, uviedla to obvodná privátna detská lekárka Štefánia Kuľašová. Zdôraznila, že hovorí za mnohých ďalších súkromných a štátnych lekárov. Podľa jej vyjadrenia lekári zarábajú veľmi málo, preto požaduje zvýšenie hodnoty bodu minimálne o 50 %, zvýšenie poplatkov za pohotovostnú službu v týždni z 50 na 100 Sk za hodinu a v dňoch pracovného pokoja zo 100 na 500 Sk na hodinu. „My nemôžeme štrajkovat, na nás sa Zákonník práce nevzťahuje. Jednou z foriem protestu môže byť zatváranie ambulancií v dôsledku ochorenia lekára, sestry, ale sú aj iné formy,“ povedala Kuľašová. Janco ako ďalší príklad nátlakovej akcie uviedol, že lekári pošlú týždenne okolo 35 000 pacientov do nemocníc.

Podľa ich odhadov sa do rôznych foriem protestných akcií a nátlakových prostriedkov môže zapojiť nielen 5000 privátnych lekárov, ale nespokojní sú už aj lekári zo štátnych zdravotníckych zariadení. Ako uviedol Janco, prestala fungovať diskusia medzi zdravotníkmi, ministerstvom a poisťovňami ako hlavný demokratický mechanizmus, pomocou ktorého možno dospieť k dohode.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia