Vláda schválila strategické ciele informatizácie

streda, 16. júl 2008, 13:34

Odhadované náklady na informatizáciu zdravotníctva (eHealth) v rokoch 2009 až 2013 sú približne 7,604 mld. Sk (252,4 mil. eúr). Za jej strategické ciele považuje Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ) vytvorenie legislatívneho, normatívneho a architektonického rámca, ako aj vytvorenie bezpečnej infraštruktúry pre realizáciu jej vízie a poslania.

K strategickým cieľom zároveň rezort zaraďuje informatizáciu procesov a služieb v systéme zdravotníctva z verejných zdrojov a podporu nových procesov a foriem zdravotnej starostlivosti a zdravotníckych služieb. Vyplýva to z materiálu Strategické ciele eHealth – kľúčový nástroj informatizácie verejnej správy v oblasti zdravotníctva na Slovensku, ktorý v stredu schválila vláda. Rokovanie o dokumente kabinet minulý týždeň prerušil, pretože mu chýbali pripomienky vládneho splnomocnenca pre informatizáciu.

Tento rok by sa podľa ministerstva mali riešiť operatívne úlohy, ktoré sú východiskom pre realizáciu celého programu. Projektované náklady vo výške 64 mil. Sk (2,12 mil. eúr) by sa mali využiť na vypracovanie Štúdie realizovateľnosti implementačných projektov programu eHealth, spracovanie vysokoúrovňovej procesnej analýzy, vypracovanie procesného modelu, vytvorenie architektonického rámca vrátane dátovej infraštruktúry a stanovenie krátkodobých priorít programu.

V roku 2008 počíta MZ aj s identifikáciou legislatívnych predpokladov implementácie eHealth. Vzhľadom na očakávané náklady je podľa ministerstva zrejmé, že bude potrebné hľadať viaczdrojový model financovania, kde budú okrem zdrojov štátneho rozpočtu a Európskej únie (EÚ) nevyhnutné aj ďalšie. Ako príklad poukazuje na Operačný program Informatizácie spoločnosti (OPIS), financovanie z prínosov implementácie, granty, medzinárodné inštitúcie, či súkromné investície typu PPP.

Vláda koncom marca vzala na vedomie Správu o stave informatizácie v rezorte zdravotníctva. Tá okrem iného konštatuje, že informatizácia zdravotníctva prebieha pomaly a stanovené úlohy sa plnia v obmedzenom rozsahu. „V rámci pridelených finančných prostriedkov sa riešia a zabezpečujú úlohy s nízkymi nárokmi na financovanie a činnosti, ktoré nevyžadujú vysoké finančné náklady,“ uvádza sa v materiáli. Plnenie zásadných úloh, ktoré by rozhodujúcim spôsobom prispeli k rozvoju informatizácie zdravotníctva, si podľa rezortu bude vyžadovať pridelenie príslušných finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu, ako aj z fondov EÚ. Exminister zdravotníctva Ivan Valentovič vtedy vyhlásil, že rezort potrebuje na informatizáciu minimálne 100 mil. eur (3,013 mld. Sk).

Informatizácia zdravotníctva, tzv. eHealth, je jednou z kľúčových priorít súčasnej vlády, čo potvrdzuje aj jej programové vyhlásenie a dodatok k Národnému programu reforiem Slovenskej republiky na roky 2006 až 2008. Realizácia informatizácie zdravotníctva v rokoch 2007 až 2010 pozostáva okrem iného z vytvorenia Národného zdravotného informačného systému, Národného zdravotného portálu, pripravenia štandardov informatizácie zdravotníctva, či dobudovania informačného systému verejného zdravotníctva

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia