HPI: ÚDZS prenáša zodpovednosť na poistencov

pondelok, 22. september 2008, 13:16

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) sa podľa Petra Pažitného z Health Policy Institute snaží, aby poistenci za neho vyriešili to, čo on vyriešiť nezvládol. Pažitný tak reagoval na štvrtkové vyhlásenia úradu o tom, že poistenci zaniknutej Európskej zdravotnej poisťovne (EZP) podaním prihlášky do niektorej z existujúcich zdravotných poisťovní využijú svoje právo na zmenu, čím vyriešia sami terajšiu situáciu. Poistný kmeň EZP sa totiž doteraz nepodarilo trvalo previesť na žiadnu z existujúcich zdravotných poisťovní a od začiatku mája je v dočasnej správe Spoločnej zdravotnej poisťovne.

„Čím viac poistencov z kmeňa EZP odíde, o to nižšia bude jeho trhová cena a o to menej peňazí likvidátor získa na uspokojenie pohľadávok poskytovateľov,“ povedal Pažitný pre agentúru SITA.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vo štvrtok informoval, že trvalý prevod poistného kmeňa zaniknutej Európskej zdravotnej poisťovne do niektorej existujúcej poisťovne sa pravdepodobne neuskutoční do konca septembra. Úrad preto odporúča tým poistencom zaniknutej poisťovne, ktorí majú záujem zostať v Spoločnej zdravotnej poisťovni, aby do 30. septembra podali do tejto poisťovne aj prihlášku.

„Poistenci podaním prihlášky do niektorej z existujúcich zdravotných poisťovní využijú svoje právo na zmenu, čím vyriešia sami terajšiu situáciu,“ uviedol ÚDZS vo vyhlásení.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vydal koncom augusta rozhodnutie, ktorým nariaďuje trvalý prevod poistného kmeňa Európskej zdravotnej poisťovne, a.s. v likvidácii na inú zdravotnú poisťovňu. Úrad však rozhodol iba všeobecne a nenariadil prevod na konkrétnu zdravotnú poisťovňu. „Akoby dal pokyn na začatie celého procesu,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Sekcie dohľadu nad zdravotným poistením ÚDZS Branislav Juhás. Zákon totiž podľa neho neumožňuje nariadiť trvalý prevod na jednu určitú poisťovňu. Úrad zároveň uložil odovzdávajúcej zdravotnej poisťovni predložiť do 30 dní na schválenie návrh postupu prevodu poistného kmeňa. Jeho súčasťou by malo byť aj označenie preberajúcej poisťovne a zmluva o prevode poistného kmeňa.

Celý proces okolo EZP začal v máji, keď spoločnosť Medical Care Holding Ltd., ktorá je jediným akcionárom poisťovne, doručila Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou oznámenie o zrušení poisťovne a jej vstupe do likvidácie. Najmenšia zdravotná poisťovňa vyhlásila, že odchádza z trhu verejného zdravotného poistenia a vstupuje do likvidácie kvôli zmenám v legislatíve týkajúcej sa zdravotných poisťovní. O poistný kmeň EZP prejavila záujem Apollo zdravotná poisťovňa, úrad však nariadil jeho dočasný prevod na Spoločnú zdravotnú poisťovňu. Odvtedy sa kompetentní snažili o jeho trvalý a zároveň odplatný prevod na niektorú z existujúcich poisťovní.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia