Seredskú polikliniku získa ProCare

streda, 08. október 2008, 10:39

Seredskí poslanci schválili v utorok predaj Mestskej polikliniky Sereď, s.r.o. firme ProCare, lekári s tým však nesúhlasia. Polikliniku si chceli sami zobrať do prenájmu a mať v nej súkromné ambulancie. Podľa primátora Serede Vladimíra Vranoviča, predaj polikliniky bol najlepším možným riešením. „Lekári už dostali viackrát šancu, ale projekt, ktorý predložili, bol neúplný,“ vyjadril sa Vranovič. Namietal tiež, že situácia by sa tým nevyriešila, lebo o prevádzku budovy by sa naďalej muselo starať mesto, uvádza agentúra SITA.

„To sú umelé výčitky, primátor hádže polená pod nohy lekárom a chce ich odsunúť na vedľajšiu koľaj,“ reagoval chirurg a bývalý riaditeľ polikliniky Tibor Plézel. „Ja som riadil polikliniku 13 a pol roka a posledné roky sme už nepotrebovali dotácie mesta. Nevidím dôvod, prečo by poliklinika nemohla fungovať pod vedením lekárov,“ pokračoval. Plézelovi, ktorého pričinením mala poliklinika prísť o státisíce korún, poslanci vyčítali, že ju dostal do súčasnej situácie, keď ju už druhý rok riadi krízový manažment.

O kúpu polikliniky mali záujem aj ďalšie tri firmy, z nich dve splnili podmienky. Podľa primátora, víťazná firma mala najlepšie referencie a tiež ponúkala najvyššiu cenu – 16 mil. Sk (531,1 tis. eur). Peniaze chce mesto uschovať a použiť ich výhradne pre potreby zdravotníctva v meste.

Predaj polikliniky ukončí takmer desaťročnú snahu lekárov o jej prenájom. Zástupkyňa lekárov Jana Levková oznámila, že po rozhodnutí v neprospech lekárov je polovica z nich pripravená odísť. „Ľudia tu zostávali len z toho dôvodu, že stále dúfali, že sa im podarí získať svoju vlastnú ambulanciu,“ uviedla.

Mesto Sereď vlastní polikliniku od roku 1996, podľa primátora odvtedy do nej z mestského rozpočtu putovalo približne 30 mil. Sk (995,8 tis. eur). „Pred dvomi rokmi začala byť situácia neúnosná, z toho dôvodu sme zriadili krízový manažment, vďaka ktorému poliklinika vykazuje dobré hospodárske výsledky,“ vyjadril sa Vranovič. Krízové riadenie polikliniky má podľa zmluvy skončiť 31. decembra, dovtedy mesto podpíše zmluvu so strategickým investorom ProCare, ktorý v súčasnosti vlastní pätnásť zdravotníckych zariadení na Slovensku.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia