Forma ako aj spôsob oddlžovania sú stále otázne

štvrtok, 18. december 2008, 12:41

Vláda v stredu schválila koncepciu oddlžovania, kedy by však nemocnice mohli reálne získať peniaze si minister Raši netrúfol odhadnúť. Oddlženie by malo stáť na dvoch pilieroch: prvým je jednorazové oddlženie formou finančnej pomoci na vysporiadanie záväzkov a druhým zavedenie nástrojov pre zníženie budúceho zadlžovania. Oddlžovať by sa mali záväzky po lehote splatnosti na úrovni istiny vedené k 30. septembru tohto roka. V materiáli sa však nehovorí nič o finančnom krytí celého procesu.

Forma ako aj spôsob oddlžovania slovenských nemocníc sú stále otázne. Vláda síce v stredu schválila koncepciu oddlžovania, k podrobnostiam celého procesu sa však minister zdravotníctva Richard Raši vyjadriť nevedel. „Schválili sme koncepciu, vytvorili sme formálny rámec na to, aby sa to mohlo diať,“ reagoval minister na otázky týkajúce sa oddlžovania. Opätovne pritom potvrdil, že by malo ísť o formu návratnej finančnej výpomoci a že na oddlžovanie sa zdroje nájdu. Garantuje to vraj uznesenie, ktoré ministra zdravotníctva a ministra financií zaväzuje, aby do konca tohto roka zabezpečili rozpracovanie celej koncepcie. Na oddlžovaní by sa pritom malo začať pracovať už v prvom polroku 2009. To, kedy by nemocnice mohli reálne získať peniaze si Raši netrúfol odhadnúť. „Teraz sa budú pripravovať biznis plány, budeme ich konzultovať s Ministerstvom financií (MF) SR a na ich reálnosti sa budú financie posúvať,“ priblížil ďalší postup minister.

Oddlžovanie by podľa kabinetom schválenej koncepcie malo stáť na dvoch základných pilieroch: prvým je jednorazové oddlženie formou finančnej pomoci na vysporiadanie záväzkov a druhým zavedenie nástrojov pre zníženie budúceho zadlžovania. Koncepcia sa pritom týka nemocníc v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR a Ministerstva obrany SR, ale aj zariadení delimitovaných na obce a vyššie územné celky a transformovaných na neziskové organizácie. Oddlžovať by sa mali záväzky po lehote splatnosti na úrovni istiny vedené k 30. septembru tohto roka. V materiáli sa však nehovorí nič o finančnom krytí celého procesu.

Ku koncu minulého roka predstavoval celkový dlh v zdravotníctve 8,074 mld. Sk (268 mil. €). V tom istom období predchádzajúceho roka sa pohyboval na úrovni 6,821 mld. Sk (226,4 mil. €). Najväčšiu časť pritom tvoril dlh zdravotníckych zariadení v pôsobnosti ministerstva, ktorý predstavoval 5,842 mld. Sk (193,9 mil. €). Ku koncu júna tohto roku pritom tento dlh stúpol na 5,919 mld. Sk (196,5 mil. €).

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia