Štát postaví v Bratislave novú nemocnicu

streda, 10. december 2008, 16:48

Vláda rozhodla, že v Bratislave vznikne nová, 100-lôžková Nemocnica sv. Michala. Sídliť má v budove na Cintorínskej ulici, ktorú štát dostavia z peňazí za predaj prebytočného majetku dvoch existujúcich nemocníc rezortov vnútra a obrany. Podľa ministra vnútra R. Kaliňáka pôjde o „väčšiu okresnú nemocnicu“ určenú hlavne pre policajtov, hasičov, záchranárov horskej služby, príslušníkov Slovenskej informačnej služby či Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Rozostavaná stavba je v areáli nemocnice rezortu vnútra. Minister vnútra Robert Kaliňák novinárom povedal, že peniaze z majetku budú stačiť. „Suma by mala postačiť na dostavbu nemocnice, ktorá sa začala budovať na Cintorínskej ulici,“ uviedol po rokovaní vlády Kaliňák. Podľa neho pôjde o „väčšiu okresnú nemocnicu“ určenú hlavne pre policajtov, hasičov, záchranárov horskej služby, príslušníkov Slovenskej informačnej služby či Zboru väzenskej a justičnej stráže. „Musíme mať zdravotnícke zariadenie, ktoré máme šancu týmto spôsobom ovplyvňovať,“ dodal Kaliňák s tým, že obe ministerstvá sa musia zo zákona postarať o zdravotnú starostlivosť svojich zamestnancov. Odmietol, že nová nemocnica má prednostne slúžiť politikom a diplomatom, jej služby majú byť prístupné aj verejnosti. „Nemá špeciálne úpravy pre politikov a diplomatov,“ uviedol Kaliňák.

Nová nemocnica má mať 100 lôžok, pre ozbrojené zbory by sa mali vytvoriť špecializované ambulancie, nadštandardné by malo byť ARO. „V prípade zranení spôsobených službou budú pacienti v intenzívnejšej starostlivosti, žiadna iná osobitná úprava v tejto nemocnici nie je,“ dodal podľa agentúry SITA Kaliňák.

Vládou schválený návrh projektu zlúčenia Nemocnice s poliklinikou Ministerstva vnútra SR na ulici Fraňa Kráľa s nemocnicou Ministerstva obrany SR na Patrónke počíta s tým, že predajom prebytočného majetku získajú 1,5 miliardy korún (49,8 milióna €). Kým sa dokončí nová budova, nemocnice budú ďalej fungovať na starých adresách. Do areálu na Cintorínskej ulici sa v rokoch 1998 až 2000 preinvestovalo 268 miliónov korún (8,9 milióna €). Jednu miliardu korún (33,2 milióna €) si podľa schváleného materiálu vyžiada dostavanie budovy a pol miliardy korún (16,6 milióna €) vybavenie medicínskymi prístrojmi. Šéf rezortu si myslí, že rezortné nemocnice je efektívne zlúčiť, keďže v minulosti sa rozhodlo, že ústredná vojenská nemocnica bude v Ružomberku.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia