Česká republika: minister Julínek skončil

utorok, 13. január 2009, 1:07

Český premiér Mirek Topolánek oznámil personálne zmeny vo svojom kabinete. Minister zdravotníctva Tomáš Julínek končí vo funkcii. „Já myslím, že čas ukáže, že dnešním dnem bylo oznámeno, že končí nejlepší ministr v historii zdravotnictví ČR,“ komentoval odvolanie hovorca ministerstva zdravotníctva Tomáš Cikrt pre server idnes.cz.

Z vlády okrem Jullínka (ODS) odchádza minister dopravy Aleš Řebíček (ODS), vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) a ministerka pre menšiny Džamila Stehlíková (Strana zelených).

Odchádzajúcim ministrom sa premiér poďakoval a zdôraznil, že obmena kabinetu neznamená, že by pracovali zle. Napríklad minister Julínek sa podľa neho stal hromozvodom frustrácií z neuskutočnených krokov a „stratil schopnosť presvedčiť koaličných partnerov.“ Na druhej strane ja podľa Topolánka prvým českým ministrom zdravotníctva, ktorý dokázal presadiť potrebné a nepopulárne zmeny na stabilizáciu rezortu.

Premiér zatiaľ neoznámil mená nástupcov po odvolaných ministroch, ktorí sa maju funkcií ujať 23. januára. Medzi menami, ktoré sa skloňujú v súvislosti s Julínkovým nástupcom, sú doterajší námestník ministra Marek Šnajdr, senátorka Dana Filipiová. Krídlo Topolánkovho oponenta P. Béma navrhlo Borisa Šťastného, podpredsedu zdravotníckeho výboru poslaneckej snemovne.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia