SLeK potvrdila oneskorenie platieb od VšZP

streda, 04. marec 2009, 15:51

Finančná kríza sa už reálne dotýka aj poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Slovenská lekárnická komora (SLeK) potvrdila oneskorenie platieb zo strany štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). „Máme hlásenia z lekární vo viacerých regiónoch. Zatiaľ však nejde o alarmujúci stav, nakoľko meškania sa hýbu v rozsahu 10 až 20 dní nad rámec zákona,“ povedal pre agentúru SITA člen prezídia komory Peter Stanko.

SLeK však podľa neho bude situáciu monitorovať, keďže výraznejšie časové posuny v platbách by už pre lekárne predstavovali reálny problém. Oneskorenia platieb zo strany iných zdravotných poisťovní (ZP) komora nezaznamenala. Na problém lekární s najväčšou zdravotnou poisťovňou upozornil vo svojom najnovšom vydaní týždenník Trend. Poisťovňa pritom tvrdí, že má uhradené všetky splatné záväzky.

Podľa zákona o zdravotných poisťovniach musia poisťovne zaplatiť poskytnutú zdravotnú starostlivosť do 30 dní. „Apollo ZP v súčasnosti uhrádza poskytovateľom zdravotnú starostlivosť v zákonom stanovenej lehote, je však veľmi ťažké prognózovať ďalší vývoj,“ uviedla hovorkyňa tejto súkromnej poisťovne Radoslava Miklášová. Zdravotná poisťovňa Dôvera je podľa slov jej PR manažérky Zuzany Horníkovej platobne schopná, podobné stanovisko poskytla aj ďalšia súkromná Union ZP. Vyhlásenie poisťovní potvrdzujú aj poskytovatelia. Fakultné ako aj menšie nemocnice podľa ich zástupcov zatiaľ problémy s platbami od poisťovní nemajú. Podobne je na tom aj ambulantný sektor. „Zatiaľ sme omeškanie nezaznamenali, nikto sa nesťažoval,“ reagoval prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula.

Spomínaná 30-dňová lehota splatnosti sa však na základe dohody poisťovne a poskytovateľa môže zmeniť. „V súčasnosti mame 30-dňovú lehotu splatnosti a v návrhoch zmlúv, ktoré sme zaslali poskytovateľom, navrhujeme tuto lehotu ponechať. Zároveň však nemôžeme vylúčiť úpravu lehôt splatnosti v závislosti od vývoja dopadov krízy na príjmy poisťovne alebo v závislosti od požiadaviek poskytovateľov,“ skonštatovala za Apollo ZP Miklášová. Zákonom danú lehotu má s poskytovateľmi aj ZP Dôvera a Union ZP a podľa vyjadrení ich predstaviteľov tento stav neplánujú meniť. VšZP má dohodnutú dlhšiu dobu splatnosti ako 30 dní so šiestimi zariadeniami a nevedie rokovania o predĺžení splatnosti faktúr s ďalšími poskytovateľmi.

Väčšina zdravotných poisťovní už priznala, že v roku 2009 bude mať k dispozícii menej finančných prostriedkov, ako pôvodne predpokladala. Dôvodom sú zvýšenie počtu nezamestnaných, pokles rastu priemerných miezd, ale aj nižšia platobná disciplína platiteľov. To všetko spôsobuje, že poisťovne získavajú menej financií na zdravotných odvodoch, a tak aj menej prostriedkov na platby pre poskytovateľov. Ministerstvo financií SR sa k aktuálnym prognózam príjmov poisťovní zatiaľ vyjadrovať nechce. Podľa Inštitútu finančnej politiky pri Ministerstve financií SR však poisťovne v dôsledku krízy môžu v tomto roku na zdravotných odvodoch prísť o 87,1 mil. eur. Health Policy Institute odhaduje výpadok až na 345 až 128 mil. eur.

Podľa predchádzajúcich vyjadrení PR manažérky ZP Dôvera Zuzany Horníkovej sa situácia ohľadne príjmov poisťovní vyvíja dramaticky. „Prognózy hospodárskeho rastu a zamestnanosti prichádzajú relatívne často a sú čoraz horšie. Každá takáto prognóza znamená pre zdravotníctvo menej zdrojov,“ objasnila. Union ZP dokonca avizuje, že najnovšie odhady už indikujú nulový medziročný rast zdrojov a Spoločná zdravotná poisťovňa prehodnocuje svoj rozpočet. Terajší stav pritom podľa poisťovní môže ovplyvniť výšku platieb pre ambulantný sektor a nemocnice. ZP Dôvera už ohlasuje, že v systéme nebude toľko zdrojov na navýšenie platieb, ako bolo ostatné roky. Apollo ZP nemôže vylúčiť, že vývoj ovplyvní aj nákup zdravotnej starostlivosti. Union ZP priznáva, že zmluvy bude predlžovať selektívne.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia