Prísnejšie pravidlá pre interrupcie

utorok, 21. apríl 2009, 23:20

V prvom čítaní poslanci NR SR schválili poslaneckú novelu zákona o zdravotnej starostlivosti. Návrh obsahuje podmienku trojdňového časového odstupu medzi poučením a výkonom interrupcie. Cieľom 72-hodinovej ochrannej lehoty je podľa predkladateľov Ľ. Muškovej a Š. Zelníka „vytvoriť žene priestor pre slobodné zváženie svojho dôležitého rozhodnutia.“

Návrh podporili poslanci za KDH, ĽS-HZDS, SNS, SMK a SDKÚ-DS, kým poslanci Smer-SD sa hlasovania zdržali.

Návrh zavádza kvalifikované poučenie ženy, ktorého cieľom je informovať ju o povahe, priebehu a rizikách zákroku, ako aj o alternatívach v podobe utajeného pôrodu a adopcie, ktoré sú v prospech života nenarodeného dieťaťa. Zároveň sa navrhuje, aby Ministerstvo zdravotníctva SR viedlo zoznam mimovládnych organizácií, ktoré poskytujú konkrétnu finančnú, materiálnu a psychologickú pomoc ženám, ktoré sa rozhodli pre pokračovanie svojej gravidity. Tento zoznam by bol k dispozícii ženám, ktoré žiadajú o vykonanie interrupcie. Zoznam by mal by byť pravidelne aktualizovaný a zverejnený na internete. Predkladatelia predpokladajú, že MZ SR touto činnosťou poverí Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Ak zákon poslanci podporia aj v ďalšom legislatívnom procese, účinnosť by mal nadobudnúť od 1. septembra 2009.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia