Pochybenie lekára pripraví ročne o život 210 až 440 tisíc Američanov

nedeľa, 10. november 2013, 16:27

Medicínske pochybenie lekárov v nemocniciach pripraví ročne o život 210 000 až 440 000 Američanov. To je výstup najnovšej štúdie Johna Jamesa. Až doteraz sa používal odhad 100 000 úmrtí vinou lekárov ročne, podľa správy s názvom „Mýliť sa je ľudské“ z roku 1999.

John James ukázal, že toto číslo je minimálne dvojnásobné. Tým by sa smrť zavinením lekárov, ktorej sa dalo zabrániť stala treťou najčastejšou príčinou smrti v USA, po chorobe srdca a rakovine. Skutočné čísla však nie sú známe. Svoj odhad založil James na 4 nedávnych štúdiách a s použitím nástroja „Global Trigger Tool“. Zistil, že spomedzi viac ako 4 200 hospitalizovaných pacientov v rokoch 2002 až 2008 bolo 1,4 % smrteľných z dôvodu pochybenia lekára, ktorému sa dalo zabrániť. Ak toto číslo zovšeobecníme na 34 miliónov hospitalizácií v roku 2007, získame číslo 210 000. James však pripomína že toto je spodná hranica a svoj odhad viac ako zdvojnásobuje, pretože „Global Trigger Tool“ neberie do úvahy skutočnosť, že zdravotné záznamy nezachytávajú všetky chyby lekárov alebo pochybenia pri diagnostike. Viacero odborníkov, medzi nimi aj harvardský pediater Dr. Lucian Leape, ktorý sa podieľal na správe „Mýliť sa je ľudské“, uznávajú pravdivosť Jamesovej štúdie. Leape priznáva, že metóda použitá v ich správe bola skôr približná a naviac medicína sa stáva stále komplexnejšou, čo vedie aj k vyššiemu počtu chýb.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia