Prieskum: nespokojnosť so zdravotníctvom

streda, 26. február 2014, 12:00

Denník SME publikoval výsledky prieskumu agentúry FOCUS o spokojnosti občanov s krokmi vlády. Najväčšiu nespokojnosť prejavili respondenti s riešením nezamestnanosti, stavom zdravotníctva a súdnictva. Negatívne hodnotenie prevážilo aj u voličov vládnej strany SMER-SD. Denník SME dal vo svojom článku priestor na vyjadrenie aj analytikom HPI. Na tomto mieste publikujeme celé znenie nášho stanoviska.

Graf: Spokojni = 17,2%, Nespokojni = 78,9%, Nevie = 3,9%

 

Otázka: Čím si vysvetľujete najväčšiu nespokojnosť ľudí práve s týmito oblasťami? Zaujíma ma najmä zdravotníctvo, ktoré skončilo hneď na druhom mieste?

Po prvé, nespokojnosť ľudí so zdravotníctvom nás neprekvapila, druhá vláda Roberta Fica ignoruje postavenie pacientov a klientov v zdravotnom systéme:

  1. stále neexistuje jasná definícia zákonného nároku, na čo majú ľudia nárok vo vecnej, časovej a finančnej rovine,
  2. stále neexistuje jasná definícia časovej dostupnosti siete ambulancií a zdravotníckych zariadení,
  3. stále neexistuje jasná definícia čakacích zoznamov,
  4. stále neexistuje jasná definícia poplatkov, ktoré majú pacienti a klienti platiť, lekári vyberajú poplatky za takmer čokoľvek (viď projekt HPI Poplatok nie je úplatok)


ZÁVER 1: Ľudia teda môžu byť právom nespokojní, lebo očakávali „ISTOTY“, pričom v zdravotníctve stále nevedia, na ČO majú nárok, KEDY na to majú nárok a KOĽKO majú za to zaplatiť.

Po druhé, zároveň si druhá vláda Roberta Fica strelila niekoľko vlastných gólov:

  1. ešte pred voľbami hlasoval SMER za navyšovanie miezd lekárov (a sestier), aby následne zistila, že na to nemá zdroje – výsledkom je zadlžovanie nemocníc – v roku 2013 o vyše 66 mil. eur, celkový dlh štátnych nemocníc už dosiahol 365 mil. eur,
  2. zákaz zisku poisťovní, schválený prvou Ficovou vládou v roku 2007, sa skončil nielen prehrou na Ústavnom súde, ale i prehrou v medzinárodnej arbitráži (25 mil. €); okrem toho, náklady na právne zastupovanie Slovenskej republiky sa vyšplhali na desiatky miliónov eur a predlžovaním sporu ďalej rastú,
  3. objem zdrojov zo štátneho rozpočtu do zdravotníctva sa v roku 2014 oproti roku 2012 znížil o 200 mil. eur,
  4. vláda v júni 2012 oznámila zoštátnenie súkromných poisťovní, aby následne zistila, že na to nemá legislatívne, technické a finančné možnosti,
  5. vláda v programovom vyhlásení avizovala dostavbu nemocnice na Rázsochách, aby zistila, že na to nema finančné zdroje,
  6. ministerstvo zdravotníctva už viac ako rok oznamuje prípravu zákona, ktorý by riešil problematiku živelne vyberaných poplatkov v zdravotníctve; zákon dodnes nebol predstavený.


ZÁVER 2: Zdravotná politika druhej Ficovej vlády je nekoncepčná, oznamované zmeny su nepremyslené, sledujú oveľa viac ideologické ako celospoločenské a odborné ciele.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia