Rozpočet 2016: Dobre už bolo

utorok, 11. august 2015, 10:03

Návrh štátneho rozpočtu je na svete a potvrdzuje doterajšie prognózy. V budúcom roku bude mať zdravotníctvo k dispozícii menej peňazí.

Každoročne, ako sa postupne priškrcuje prítok peňazí do zdravotníctva, sa z dokumentov sprevádzajúcich štátny rozpočet vytrácajú dôležité informácie. Napríklad to, koľko hodlá platiť štát za svojich poistencov, sa v tých kvantách strán nedočítate už zopár rokov. Kým vlani sa to dalo aspoň vypočítať niekoľkými trojčlenkami z iných čísel, roztrúsených v rôznych častiach, tento rok už nejde ani to.

Je však možné to celkom dobre odhadnúť. Kapitola ministerstva zdravotníctva narastie o 50 miliónov eur. To sotva stačí na valorizáciu platby za poistencov štátu; naviac, takmer polovicu tohto nárastu tvoria eurofondy, nie poistné.

Znižovanie platby štátu v predchádzajúcich rokoch kompenzoval rast odvodov od ekonomicky aktívnych občanov. Ale rok 2016 vyzerá byť výnimkou. Odvody klesnú, zhruba o 15 miliónov eur. Pretože štát v roku 2015 zaviedol odvodovú odpočítateľnú položku pre ľudí s nízkymi mzdami. A to sa naplno prejaví pri ročnom zúčtovaní na budúci rok ako výpadok zdrojov.

Medziročný pokles zdrojov nemusí byť tou najhoršou správou. Zostáva dúfať, že zdravotníctvu nepustí žilou ešte aj minister školstva, ktorý navrhuje z verejného zdravotného poistenia financovať výstavbu a opravu športových štadiónov.

 

článok bol publikovaný v Zdravotníckych novinách

rozpocet2016

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia