V rozpočte nie sú peniaze na zvýšené mzdy

piatok, 25. september 2015, 22:29

Minulý týždeň sa v jeden deň stretli dve informácie o financovaní zdravotníctva. Parlamentný výbor pre zdravotníctvo schválil návrh, aby sa platba za poistencov štátu zvýšila na 5,85 % z priemernej mzdy. A vláda posunula do parlamentu návrh na zvýšenie miezd zdravotníkov v štátnych aj neštátnych zariadeniach.

Pri troche nepozornosti by sme mohli nadobudnúť dojem, že ide o dobré správy. Idú sa zvyšovať mzdy a budú kryté. Alebo nie?

5,85 % je potemkiniáda

Vraj historicky najvyššie percento platby za poistencov štátu sa týka len dvoch mesiacov tohto roku. Len za november a december 2015 bude platiť štát viac. Prečo? Lebo musí nejako rozpustiť rezervu, ktorá bola pôvodne odložená na oddlženie nemocníc.

Pred rokom som k tejto rezerve na tomto mieste uviedol: Kto bude o týchto peniazoch rozhodovať a podľa akých kritérií, nie je zatiaľ jasné. Transparentným rozpustením tejto rezervy do zdravotníctva by bolo navýšenie platby štátu za poistencov štátu – podobne ako to bolo s rezervou premiérky Radičovej v roku 2012.“ No a po roku sa tak aj stalo.

Ak by prostriedky, rozpočtované pre zdravotníctvo, štát rozpúšťal rovnomerne od začiatku roka, sadzba za poistencov štátu by bola cca 4,45 %. A to, ako iste uznáte, nie je nijako výnimočné, ani historické. V roku 2009 platil štát napríklad 4,9 %.

Dlh nemocníc presiahne 500 miliónov

Keďže oddlžovacia rezerva sa rozpúšťa, je jasné, že nedôjde k sľubovanému čiastočnému oddlženiu dobre hospodáriacich štátnych nemocníc. Buď ministerstvo také nemocnice nenašlo, alebo nevedelo narýchlo skonštruovať efektívnu techniku oddlženia. Do volebného roku tak slovenské nemocnice vstúpia s dlhom prevyšujúcim pol miliardy eur.

Tým, že štát odkladal rozhodnutie o uvoľnení rozpočtovaných peňazí, dostával sektor pod nepríjemný tlak. Poskytovatelia ani poisťovne si nemohli byť istí, či zdroje nakoniec prídu. Plánovanie či investície sa tak dostávali do rizika.

Bude horšie

Neistá je aj budúcnosť. Pretože „historická“ sadzba za poistencov štátu prestane platiť úderom silvestrovskej polnoci. Ministerstvo financií v návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok počíta zatiaľ s „defaultnou“ sadzbou 4 % za poistencov štátu.

Ak by sa aj podarilo ministrovi Čislákovi získať ešte avizovaných dodatočných 55 miliónov eur, stále pôjde o sadzbu na úrovni 4,16 %. Teda menej, ako tohtoročných spriemerovaných 4,45 %.

No a do tohto prostredia príde mzdová regulácia v štátnych i neštátnych zdravotníckych zariadeniach. Očividne nekrytá, keďže pri sadzbe 4,16 % bude potrebné pokrývať vyššie mzdové náklady než pri sadzbe 4,45 %.

Čo na to ústavný súd?

Pred dvoma rokmi posudzoval ústavný súd podobný zákon o mzdových nárokoch sestier. Našiel v ňom nesúlad s ústavou. Jedným z argumentov, ktoré zavážili, bolo, že zákon zaväzuje súkromný sektor k dodatočným nákladom, ktoré nie sú finančne kryté.

Je preto celkom reálne, že ak skončí aj táto mzdová regulácia na ústavnom súde, jeho nález bude obdobný. Vláda sa možno spolieha, že k tomu dôjde až po voľbách, a dovtedy tento zákon splní svoj marketingový, predvolebný účel.

To sa môže, ale nemusí naplniť. Ústavný súd v roku 2012 vo veci regulácie miezd sestier konal promptne. Hoci rozhodoval rok, účinnosť zákona zastavil dva týždne po prijatí podnetu od Generálnej prokuratúry.

Slabá záplata na realitu

Darmo vydáva minister Čislák sadzbu 5,85 % za úspech či dodatočnými peniazmi na budúci rok. Oboje sú slabou záplatou na realitu. Štát pustil zdravotníctvu masívne žilou, keď zaviedol odvodovú odpočítateľnú položku. Zamestnanci s nízkymi príjmami platia nižšie odvody. Na jednej strane to pomáha trhu práce, na druhej strane má rezort k dispozícii menej peňazí. O 150 miliónov ročne, čo nie sú žiadne fazuľky, ale trojnásobok toho, čo údajne minister Čislák dohodol na krytie miezd v budúcom roku.

Náklady regulácie, ktoré štát uvalil na zdravotníctvo za posledné tri roky (vrátane pripravovanej regulácie miezd zdravotníkov), sa vyšplhajú na 300 miliónov eur ročne. Ak by štát zdravotníctvu tieto náklady férovo kompenzoval, sadzba za poistencov by musela byť naozaj historická, aspoň 5 %. Sadzba pod 5 % znamená neúspech pri vedení rezortu.

Mimochodom, takú sadzbu sľubovala vo svojom programovom vyhlásení prvá Ficova vláda…

Dôsledok?

Nekrytá platovka povedie k väčšiemu napätiu, k väčšej frustrácii z nenaplnených očakávaní. Čo táto vláda mzdovou reguláciou teraz zasieva, bude žať jej následníčka. Nie je jej čo závidieť.

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

autor: Tomáš Szalay 1 2

1 Stredoeurópsky inštitút pre zdravotnú politiku – Health Policy Institute
2 Fakulta zdravotníctva a sociálnej práce, Trnavská univerzita v Trnave

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia