Sesterské odbory zabudli na pacienta

utorok, 26. január 2016, 22:03

Darmo mu opoziční politici radia, aby so sestrami rokoval. Minister zdravotníctva nemá na ruke žiadne karty, ktorými by dnes, šesť týždňov pred voľbami, dokázal vyhovieť protestujúcim sestrám.

Situácia tak naberá na obrátkach; PN-ky a OČR-ky skomplikovali fungovanie nemocníc. Ak minister neustúpi (nemá veľmi ako) a sestry hrozby svojho odchodu naplnia, niektoré oddelenia bude treba zatvoriť.

Zdravotné sestry ako aj ďalší zdravotníci majú tisíc a jeden dobrých dôvodov pre frustráciu.

Ale vo svojom „volaní o pomoc“ trestuhodne zabudli – na pacienta. Nespomínajú ho ani raz v žiadnej zo svojich troch zverejných požiadaviek. Všetky sa točia len okolo zvýšenia miezd.

Nielenže tým odkláňajú pozornosť od systémových problémov a ich riešení, ktoré jediné dokážu udržateľne zlepšiť postavenie zdravotníkov. Ale ani si nehľadajú prirodzených spojencov v podobe pacientov–voličov.

Táto chýbajúca širšia podpora bude nakoniec pre neúspech protestu kľúčová. Odborárom sa nepodarilo strhnúť k výpovediam ani len kritickú masu kolegov.

Stiahnutím výpovedí sa problém frustrovaných zdravotníkov nevyrieši. Tak či tak ho však bude riešiť až nový minister, po voľbách.

 

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

 

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia