Návrh rozpočtu – každoročný čas nárekov

pondelok, 26. august 2013, 10:00

Ak zohľadníme infláciu, štát bude v roku 2014 platiť za poistenca štátu najmenej od roku 2007. Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok potvrdzuje, že verejné financie sú pod tlakom a nedokážu zabezpečiť dostatočné zdroje na fungovanie zdravotníctva.

V sektore sa nerobia systémové zmeny, veľké štátne nemocnice neprešli potrebnou reštrukturalizáciou, čaká nás ďalšie nekryté zvyšovanie miezd lekárov. Ministerstvo odpútava pozornosť k monopolizáciii verejného zdravotného poistenia – ale začína byť stále jasnejšie, že aj na tento zámer chýbajú peniaze.

Poskytovatelia tvoria dlh. Čakacie lehoty sa predlžujú. Poistenci nedostávajú to, na čo majú nárok.

Keďže zdravotníctvo je údajne bezplatné, vytvára to priestor na neformálne platby. Vytvárajú sa sociálne prekážky v dostupnosti zdravotnej starostlivosti – hoci úlohou solidárneho systému je takéto prekážky odstraňovať.

Problém dlhodobej udržateľnosti financovania zdravotníctva nemožno riešiť ad hoc, každoročnými nárekmi pri zverejnení návrhu štátneho rozpočtu.

Systémové riešenie, ktoré rozpracúvame v Health Policy Institute, spočíva v zavedení nominálneho poistného. Nominálne poistné by umožňovalo zdravotným poisťovniam vytvárať a ponúkať rôzne typy zdravotných poistiek, s rôznou cenou – podľa podmienok a rozsahu poistného krytia.

Ľudia nie sú rovnakí. Odlišujú sa svojimi potrebami, hodnotovým rebríčkom i spotrebiteľskými preferenciami. Nominálne poistné im umožňuje vybrať si taký produkt verejného zdravotného poistenia, ktorý im najväčšmi vyhovuje.

Znamenalo by to prílev dodatočných peňazí do sektora, ktorý zúfalo potrebuje zdroje na investácie. Poistencom by to zároveň poskytlo presne definovaný produkt. Presne by vedeli, na čo majú nárok, v akom čase a za akú cenu. Poistenci štátu by na nákup poistky dostávali sociálnu kompenzáciu (z doterajšej platby štátu).

Nominálne poistné funguje napríklad v Holandsku. Holandský zdravotný systém je pritom v posledných rokoch opakovane považovaný za najlepší v Európe.

Inšpirujme sa fungujúcimi systémovými riešeniami. Bude to tá najlepšia odpoveď na rozpočtové návrhy z ministerstva financií.

 

článok bol publikovaný v Zdravotníckych novinách č. 30/2013

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia