Makro, november 2006

sobota, 25. november 2006, 15:00

Tempo rastu HDP prekvapilo aj optimistov

Štatistický úrad SR zverejnil svoj tzv. rýchly odhad rastu HDP a zamestnanosti v treťom štvrťroku 2006. Tempo reálneho rastu HDP dosiahlo až 9,8%, čo je najvyššia hodnota v doterajšej histórii SR a je to mimoriadna hodnota aj v celosvetovom meradle. Zatiaľ nie sú známe podrobnejšie dáta a nemožno preto zaujať stanovisko k tomuto mimoriadnemu číslu. Medziročný rast zamestnanosti podľa rýchleho odhadu dosiahol 2,5%. Oproti prvému polroku ide o spomalenie rastu zamestnanosti (prvý polrok 4,1%), napriek tomu ide o veľmi priaznivú hodnotu.

Miera inflácie významne klesla, presne v súlade s očakávaniami

Miera inflácie v októbri klesla na 3,7%. Je zaujímavé, že médiá to interpretovali ako nejaké pozitívne prekvapenie. Pritom išlo o nevyhnutný a predvídaný jav: V októbri 2005 sa cenová hladina zvýšila kvôli výraznejšej úprave regulovaných cien energií pre domácnosti(cena zemného plynu vzrástla o 22%), v októbri 2006 je preto posunutá minuloročná porovnávacia základňa pre medziročnú zmenu cenovej hladiny. Medziročný rast cenovej hladiny sa preto v októbri citeľne spomalil. Nejde o žiadny zvrat v inflačnom vývoji, ale o matematickú zákonitosť. Je však pravdepodobné, že miera inflácie bude klesať naďalej z týchto dôvodov:

  • Výmenný kurz je na historických maximách, pôsobí antiinflačne.
  • SPP výnimočne znižuje cenu zemného plynu pre domácnosti od januára 2007. Ide síce len o symbolické zníženie (približne 3%), je to však značný rozdiel v porovnaní s výrazným zvyšovaním ceny v uplynulých rokoch.
  • Vláda tlačí na zníženie alebo aspoň nezvýšenie cien aj v prípade ostatných energií. Definitívne výsledky však ešte nie sú známe.
  • Ceny benzínu a nafty sa zatiaľ vyvíjajú relatívne priaznivo.
  • NBS postupne pôsobí čoraz reštriktívnejšie. Pritom šíri očakávania, že Slovensko má dobrú šancu splniť inflačné kritérium pre prijatie eura.

Vyhliadky pre vývoj cenovej hladiny pre koniec roka 2006 a rok 2007 sú preto celkom priaznivé: priemerná miera inflácie by mohla klesnúť zo 4,2% v roku 2006 na 3,1% (prípadne aj menej) v roku 2007 a zvyšuje sa pravdepodobnosť toho, že SR môže splniť maastrichtské konvergenčné kritérium pre infláciu.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia