Sabolová navrhuje zvýšiť platbu štátu

utorok, 24. apríl 2007, 20:42

Poslankyňa NR SR za KDH Mária Sabolová navrhuje zvýšiť platby štátu za svojich poistencov od 1. júla tohto roku. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zdravotnom poistení, ktorý poslankyňa predložila parlamentu. Navrhuje v ňom zvýšiť platby štátu zo 4 % priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve na 5 %. Táto zmena by podľa Sabolovej návrhu mala byť na neobmedzený čas, pričom na tento rok by priniesla do zdravotníctva o 3 mld. Sk viac.

V súčasnosti platí päťpercentný odvod štátu iba na prvé štyri mesiace tohto roku.

Súčasný vývoj financovania zdravotnej starostlivosti podľa Sabolovej ukázal, že platby za poistencov štátu sa musia zvýšiť dlhodobo, čím reálne umožnia zlepšenie financovania výkonov poskytovateľov. Prechodné zvýšenie je podľa Sabolovej nesystémové a nerieši stabilitu prostredia rezortu zdravotníctva. „Jedným z dôvodov zvýšenia tejto platby za poistencov, za ktorých poistné hradí štát, je aj ten, že ide hlavne o deti, dôchodcov či nezamestnaných, ktorých chorobnosť je oveľa vyššia ako u ostatnej populácie, a tým je aj zvýšené čerpanie zdrojov zo zdravotného poistenia.“

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič nebude žiadať vládu, aby štát na zvyšok tohto roka zvýšil platby za svojich poistencov. Pre agentúru SITA to povedala hovorkyňa ministra Silvia Balázsiková.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia