Súkromné poisťovne podporujú iniciatívu odborníkov

piatok, 04. máj 2007, 14:40

Združenie zdravotných poisťovní (ZZP) SR víta iniciatívu pätice špičkových medicínskych odborníkov (J. Štencl, T. Šagát, P. Labaš, P. Krištúfek, G. Kováč), ktorí tento týždeň vyzvali na širokú apolitickú diskusiu o dlhodobom smerovaní zdravotníctva. Ako agentúru SITA informoval výkonný riaditeľ ZZP Eduard Kováč, združenie súkromných poisťovní sa stotožňuje s ich názorom, že pacientom, zdravotníkom i celému systému neprospievajú neustále radikálne zmeny v koncepcii zdravotníctva.

„Sme presvedčení, že takouto škodlivou zmenou by bol aj zásah do dlhodobo budovanej plurality a súťaže zdravotných poisťovní. S medicínskymi odborníkmi sa zhodujeme, že pre občanov i poskytovateľov zdravotnej starostlivosti je jednoznačne výhodnejšie ďalej rozvíjať a zlepšovať súčasný systém založený na súťaži viacerých zdravotných poisťovní,“ uviedol Kováč.

ZZP je podľa Kováča pripravené prispieť do verejnej diskusie konkrétnymi návrhmi na riešenie akútnych problémov. Podľa ZZP sú nimi najmä neefektívne štátne nemocnice, priveľká sieť zdravotníckych zariadení a netransparentná a nehospodárna lieková politika. „Minister zdravotníctva v riešení týchto problémov zlyhal,“ dodal Kováč.

Politické strany by sa podľa rektora Slovenskej zdravotníckej univerzity Jána Štencla mali v záujme občanov dohodnúť na dlhodobom smerovaní slovenského zdravotníctva. Ako Štencl uviedol pri predstavení publikácie Slovenské zdravotníctvo – súčasný stav, problémy a návrhy riešení, ktorej je spoluautorom, návrh tejto štátnej doktríny by mali vypracovať odborníci. Každý ďalší minister zdravotníctva by ju musel rešpektovať, i keď v línii svojej politickej strany. V súčasnosti totiž podľa Štencla neexistuje dlhodobá vízia a každý minister zdravotníctva zásadne mení pravidlá hry. Na publikácii sa podieľali aj exminister zdravotníctva Tibor Šagát, dekana Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Peter Labaš, prezident Slovenskej lekárskej spoločnosti Peter Krištúfek a hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre laboratórnu medicínu Gustáv Kováč.

Zrušenie plurality zdravotných poisťovní presadzuje predseda vlády Robert Fico, ktorý je za jednu štátnu zdravotnú poisťovňu. Vláda pritom vo svojom programovom vyhlásení deklarovala zachovanie rovnakých podmienok pre všetky zdravotné poisťovne.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia