Kontroverzný test na helicobactera vláda vypustila

piatok, 21. september 2007, 12:28

Vládny kabinet schválil v stredu návrh novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorý ustanovuje ďalšie preventívne prehliadky. Preventívna klinicko-logopedická prehliadka sa má týkať detí vo veku 3 až 5 rokov a jej cieľom má byť včasné zachytenie porúch rečí a výslovnosti.

Poistenci od 18 do 46 rokov mali mať nárok na preventívne dychové testy na prítomnosť helicobactera pylori, čo kritizovala časť odbornej verejnosti. Podľa nej totiž má helicobactera v tráviacom trakte väčšina dospelej populácie a pre väčšinu z nich nepredstavuje žiadne zdravotné riziko. Ako informoval Valentovič, vláda návrh na dychové testy z novely vypustila.

Novela zákona taktiež v prípade kúpeľnej starostlivosti ruší indikačnú skupinu C. V nej si náklady na liečbu hradia pacienti sami. Zároveň sa 17 diagnóz z tejto skupiny má presunúť do indikačnej skupiny B. V nej zdravotná poisťovňa zaplatí procedúry v kúpeľoch, nie však stravu a ubytovanie. Súčasťou navrhovaných opatrení je aj presun 8 diagnóz zo skupiny B do A. V nej poisťovňa prepláca všetko v plnej miere. Ministerstvo si od tejto úpravy sľubuje zvýšenie dostupnosti kúpeľnej liečby pre pacientov.

Ministri súhlasili i s návrhom novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá opätovne zavádza lekárske obvody pre praktických lekárov a niektorých špecialistov, ako sú gynekológovia a zubní lekári. Cieľom je zabezpečiť občanom, aby ich lekár v ich obvode nemohol odmietnuť. Podľa návrhu novely nebude treba odporúčanie k špecialistovi do 24 hodín od úrazu alebo inej náhlej zmeny zdravotného stavu. V návrhu sa zavádzajú národné registre poskytovateľov a prijímateľov zdravotnej starostlivosti, ako aj registre pacientov s niektorými ochoreniami. Minister to vyzdvihol ako položenie základov informatizácie zdravotníctva. Ako skonštatoval, tento návrh nerieši technické podrobnosti, no existuje niekoľko možností realizácie, ktoré zaručia bezpečnosť informačných systémov, uviedla agentúra SITA.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia