Súkromní lekári proti povinnosti slúžiť LSPP

utorok, 20. november 2007, 12:28

Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR žiada vládu a parlament, aby odstránili zo zákona o zdravotnej starostlivosti povinnosť praktických lekárov slúžiť v rámci lekárskej služby prvej pomoci (LSPP), tzv. pohotovosti. Ako na utorňajšej tlačovej besede skonštatoval prezident ASL Ladislav Pásztor, táto povinnosť platí pre všetkých praktických lekárov bez možnosti udeliť výnimku. Do služby tak podľa Pásztora musí nastúpiť napríklad aj lekár, ktorý sa v súčasnosti podrobuje onkologickej liečbe. Navyše neštátni všeobecní lekári sa tak zúčastňujú na tvorbe zisku iného podnikateľského subjektu, teda poskytovateľa LSPP. „Myslel som si, že na Slovensku už bolo nevoľníctvo zrušené,“ komentoval Pásztor a dodal, že ASL sa v tejto veci obráti na ombudsmana.

Stomatológovia a praktickí lekári pre dospelých a deti vykonávajú služby v rámci LSPP na základe zmlúv podľa Obchodného zákonníka. Nemajú však možnosť odmietnuť nevýhodnú zmluvu, keďže im zákon služby LSPP nariaďuje. Objem prostriedkov určených na LSPP pritom klesol. Zavedenie šesťdesiatkorunového poplatku na pohotovosti síce prinieslo žiadané zníženie využívania služieb LSPP, zároveň to však znamenalo pokles platieb za výkony. Paušálna časť platieb, čo je 50 halierov na každého obyvateľa v danom regióne, však ostala na rovnakej úrovni. Podľa Pásztora by zdravotné poisťovne v záujme zabezpečenia starostlivosti pre svojich poistencov mali zvýšiť platby.

Zákonom stanovená povinnosť zúčastňovať sa ústavných pohotovostných služieb môže čakať aj lekárov – špecialistov. Túto povinnosť im stanovuje návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorý je v súčasnosti v parlamente v druhom čítaní. Poslanec SNS Štefan Zelník pripravil pozmeňujúci návrh, aby povinnosť zmenil na možnosť. Tento návrh výbor pre zdravotníctvo schválil, musí však ešte prejsť hlasovaním v pléne Národnej rady SR. ASL Zelníkov návrh víta, pretože povinnosť pre špecialistov by znamenala ďalšie riziko porušovania Zákonníka práce. Po pohotovosti by totiž lekár mal opustiť nemocnicu a nie nastúpiť do svojej ambulancie. Pásztor zdôraznil, že lekári sa chcú podieľať na LSPP, nesúhlasia však so zákonom stanovenou povinnosťou, uviedla agentúra SITA.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia