Po mimoriadnom ešte mimoriadnejší

streda, 05. marec 2008, 15:00

Štatistický úrad SR (ŠÚ SR) zverejnil svoj tzv. rýchly odhad HDP za štvrtý štvrťrok 2007. Keďže sa rýchle odhady zvyknú len v malej miere odchyľovať od neskorších spresnených čísel, môžeme brať tieto čísla vážne.

Zverejnený výsledok pôsobí priam šokujúco. V porovnaní so 4. štvrťrokom 2006 HDP reálne medziročne vzrástol o 14,1 % (v bežných cenách o 11,4 %). Ak sme doterajšie hodnoty reálneho rastu okolo 9 % (od tretieho štvrťroka 2006) označovali za mimoriadne priaznivé, tak tu musíme pripustiť novú dimenziu mimoriadnosti.

Graf 1: Tempá reálneho medziročného rastu HDP v %

Poznámka: * – údaj za IV/2007 je rýchly odhad ŠÚ SR

Zdroj: Štatistický úrad SR, 2008

Priam neuveriteľný výsledok

bol spôsobený súhrou dlhodobejších, ale aj jednorazových vplyvov. Preto sa netreba automaticky spoliehať na pokračovanie takýchto čísel. Medzi krátkodobé, či dokonca jednorazové vplyvy možno zaradiť:

  • Mimoriadne zvýšenie objemu daní na produkty, a to dane z pridanej hodnoty a spotrebnej dane (predzásobenie cigaretami vo výške 8,7 mld. Sk v 4. štvrťroku). Tieto dane sú súčasťou trhovej ceny tovaru a tak sú aj súčasťou HDP vyjadreného v trhových cenách. Zvýšenie spotrebnej dane od začiatku roka 2008 spôsobilo predzásobenie. A to vo väčšej miere ako by sa dalo očakávať podľa doterajších skúseností. Tu však hrozí kompenzačný efekt v prvej polovici roka 2008: po predzásobení na konci roka 2007 zrejme príde znížený dopyt na začiatku roka 2008. ŠÚ SR uviedol, že po odpočítaní vplyvu mimoriadneho zvýšenia objemu daní na produkty HDP reálne vzrástol o 9,7 %. A to je číslo, na ktoré sme si už napriek jeho mimoriadnosti zvykli.

  • Deflačný vplyv. Upozorňujeme, že rast HDP v štvrtom štvrťroku bol vyšší v stálych cenách ako v bežných cenách. To je neobvyklé. Kým nebudú k dispozícii detailnejšie dáta o štruktúre HDP, nie je možný kvalitnejší komentár k tomuto javu. Znamená to totiž pokles cien v niektorej zložke HDP. Mohlo sa to stať napr. v exporte, kde sa kvôli zhodnoteniu slovenskej meny mohli znížiť ceny prepočítané na koruny (a to aj pri nezmenenej či mierne rastúcej cene v cudzej mene, za ktorú sa táto produkcia predáva). Treba mať na pamäti, že tu nejde o bežný jav, nemusí sa opakovať (hlavne po stanovení konverzného kurzu voči euru či po prijatí eura). Zatiaľ sa však pohybujeme na úrovni hypotéz, komentár opretý o zverejnené čísla môžeme ponúknuť až po ich sprístupnení.

Medzi dlhodobejšie pôsobiace (v zmysle nepôsobiace len v danom štvrťroku) faktory silného rastu môžeme zaradiť:

  • Rast pridanej hodnoty v priemyselnej výrobe, najmä vo výrobe strojov, elektrických zariadení a dopravných prostriedkov. Na tom majú rozhodujúci vplyv zahraniční investori a reformná politika z obdobia do roku 2006.

  • Posilnenie zahraničného dopytu – aj napriek dlhodobému posilňovaniu meny. To svedčí o lepšom zapojení Slovenska do medzinárodných dodávateľských sietí, čo je takisto vo veľkej miere dané prílevom zahraničných investícií.

  • Vytrvalý rast domáceho dopytu. Ten je výsledkom rastu reálnej mzdy pri rastúcej zamestnanosti (domáci dopyt bol však navýšený aj rastom stavu zásob, čo je krátkodobý jav).

Ak sa potvrdia čísla

z rýchleho odhadu ŠÚ SR, bude celoročná hodnota tempa reálneho rastu HDP na úrovni 10,3 % (v bežných cenách 11,5 %). Napriek zrýchleniu rastu v závere roka pretrváva náš predpoklad o spomalení rastu HDP v roku 2008, na hodnotu okolo 7 %. Nebudú sa opakovať niektoré faktory rastu z obdobia 2006 – 2007 (štart prevádzky mimoriadne veľkých priemyselných podnikov), aj porovnávacia základňa pre výpočet medziročného rastu bude veľmi vysoká. Aj spomalený rast na úrovni okolo 7 % je však stále príťažlivý.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia