Podľa ZP Apollo by poisťovne nemali tvoriť zisk

utorok, 19. august 2008, 2:05

Nový majoritný vlastník súkromnej Zdravotnej poisťovne (ZP) Apollo je presvedčený o tom, že poisťovne by nemali tvoriť zisk. Uvádza sa to vo vyhlásení 51-percentného akcionára poisťovne, skupiny Agel, ktoré priniesla agentúra SITA. „Sme presvedčení, že zdravotné poisťovne nemajú z obligatórne vybraného poistného, teda z verejných peňazí, tvoriť zisk, ale vytvoriť pre prevádzkovateľov zdravotníckych zariadení produkty, ktoré v konečnom dôsledku zvýšia úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti na Slovensku,“ vyhlásila riaditeľka marketingu Agelu Mária Adamová.

Menšinovým akcionárom ZP Apollo je pritom skupina Penta, ktorá sa ako majiteľ najväčšej súkromnej ZP Dôvera pripravuje kvôli obmedzeniu použitia zisku poisťovní na arbitráž voči štátu.

Prečítajte si komentár Konštantína Čikovského z denníka SME: Neziskovka.

Podľa hovorcu Penty Martina Danka súčasne platná legislatíva nezakazuje poisťovniam tvorbu kladného hospodárskeho výsledku, ale obmedzuje jeho použitie. „Nie je nám preto zrejmé, či sa podnikateľská skupina Agel bude usilovať presvedčiť zákonodarné organy SR, aby pristúpili aj k samotnému zákazu tvorby zisku,“ pýtal sa Danko. Penta je podľa neho presvedčená, že všetky subjekty pôsobiace v zdravotníctve, či už štátne, alebo súkromné, by mali pôsobiť tak, aby skvalitňovali služby pre pacienta. „Za túto svoju činnosť by mali mať nárok na dosahovanie a nakladanie so svojim kladným hospodárskym výsledkom tak, aby boli prirodzene motivované, čo najkvalitnejšie pôsobiť v tomto prostredí,“ uviedol.

Na základe novely zákona o zdravotných poisťovniach musia poisťovne zisk z verejného zdravotného poistenia vrátiť späť do systému zdravotníctva. Obmedzenie použitia zisku poisťovní označil predseda vlády Robert Fico za jasný dôkaz orientácie súčasnej vlády. Zisku poisťovní sa podľa neho nebránia len za predpokladu, že ho budú vytvárať z rôznych komerčných produktov, napríklad zo zdravotného pripoistenia. Kvôli tejto zmene bude Slovensko čeliť medzinárodnej arbitráži zo strany akcionára ZP Dôvera. Predarbitrážnu výzvu zaslal začiatkom marca aj holandský akcionár Union ZP, Eureko B.V. Vláda pritom chystá pre poisťovne ďalšie zmeny, schvaľovanie rozpočtu súkromných zdravotných poisťovní, zmeny v platobnej schopnosti, či v spôsobe prerozdeľovania.

Skupina Agel chce mať zároveň v dozornej rade súkromnej ZP Apollo zástupcu štátu. „Agel je pripravený vytvoriť v Dozornej rade ZP Apollo miesto pre zástupcu štátu,“ povedala Adamová. K tomuto kroku sa podľa nej skupina rozhodol pristúpiť s cieľom vytvoriť maximálne transparentné prostredie pre hospodárenie poisťovne. Hovorca Penty sa k tejto téme nechcel vyjadriť.

Skupina Agel je najväčším privátnym zoskupením poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v regióne strednej a východnej postkomunistickej Európy. V súčasnosti do nej spadá takmer 40 organizácií, medzi nimi nemocnice, polikliniky či laboratória. Do skupiny patrí napríklad česká Zdravotní pojišťovna Agel, a.s. Skupina na Slovensku pôsobí priamo alebo nepriamo aj prostredníctvom Agel SK, a.s. a medicínskeho centra Medi Relax M + M, s.r.o.

„Zrejme sa bude snažiť o vertikálnu integráciu aj na slovenskom trhu. Zisk bude dosahovať na úrovni poskytovateľov, a nie zdravotnej poisťovne,“
myslí si podľa nedávneho vyjadrenia pre denník SME riaditeľ a partner Health Policy Insitute Peter Pažitný.

Apollo zdravotná poisťovňa pôsobí na slovenskom trhu od roku 1995. V súčasnosti využíva služby Apollo ZP viac ako 440 tis. poistencov a je teda štvrtou najväčšou zdravotnou poisťovňou na Slovensku. Pôvodným vlastníkom 51 % akcií poisťovne bola spoločnosť E.I.C., dcéra rakúskej Eurambank, ktorá nedávno podiel predala skupine Agel.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia