Odborári sa s AFN zatiaľ nedohodli

piatok, 13. február 2009, 11:35

Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ) sa na prvom stretnutí pred sprostredkovateľom nedohodol s Asociáciou fakultných nemocníc (AFN) na zvýšení miezd. Ako ďalej pre agentúru SITA povedal predseda SOZ Anton Szalay, zástupcovia zdravotníckych zariadení totiž argumentovali, že zatiaľ nevedia, koľko zdrojov získajú od zdravotných poisťovní. „Fakultné nemocnice však majú záujem riešiť problém finančného ohodnotenia svojich pracovníkov a prisľúbili nám, že ak príde k nárastu financií zo strany poisťovní, 50 % pôjde na mzdy,“ uviedol Szalay.

Ďalšie stretnutie predstaviteľov zamestnancov a najväčších zdravotníckych zariadení na Slovensku by sa pritom malo uskutočniť začiatkom marca. Termín vyjednávania s asociáciou menších nemocníc ešte nie je stanovený.

Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb rokuje so zdravotníckymi zariadeniami o raste miezd už niekoľko mesiacov. Odborári žiadajú, aby si zdravotnícki pracovníci prilepšili o 10 % a nezdravotnícki o 7 %. Text kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa predložili ešte v lete 2008 a mzdy chceli pôvodne zvyšovať už od októbra minulého roka. Iba pred niekoľkými dňami pritom priznali, že sú ochotní svoje požiadavky obmedziť. Odmietajú však prepad miezd v zdravotníctve. Rast ohodnotenia zamestnancov nemocníc by mal podľa nich určite kopírovať aspoň infláciu.

Mzdy v zdravotníctve sa naposledy zvyšovali v roku 2008. Odborári sa s fakultnými nemocnicami dohodli na 10-percentnom raste od 1. februára uplynulého roka. S menšími zdravotníckymi zariadeniami bola situácia komplikovanejšia.

Asociácia nemocníc Slovenska totiž opakovane deklarovala, že na rast miezd nemá dostatok finančných prostriedkov a odvolávala sa na nízke platby zo strany zdravotných poisťovní. Rokovania sa tak presunuli pred sprostredkovateľa a v máji vlaňajšieho roku pred rozhodcu. Ten napokon rozhodol o navýšení miezd o 7 % od začiatku júna 2008.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia