Ad: Martin Filko – Jasná Poľana riadenej konkurencie (IntoBalance 6/2009)

nedeľa, 31. január 2010, 12:00

S radosťou som si prečítal Martinovu odborne a argumentačne veľmi dobre vystavanú reakciu na môj článok o prostredí pre konkurenciu. Žiada sa mi však reagovať na jedno Martinove tvrdenie, v ktorom hodnotí vývoj môjho názoru na zlúčenie štátnych poisťovní a poukazuje na to, ako je možné, že súhlasím so zlúčením VšZP a SZP, pričom zároveň navrhujem rozdelenie VšZP na 4 časti.

Myslím si, že ak má štát ambíciu podnikať v zdravotnom poistení, nie je nutné, aby prevádzkoval dve zdravotné poisťovne. HPI v roku 2007 viackrát podporilo zámer MZ SR o zlúčenie oboch poisťovní, pričom zlúčenie bolo napokon zrušené samotným ministerstvom. Podobne som sa za zlúčenie oboch štátnych poisťovní postavil aj v januári 2009, keď MZ SR bolo ešte stále proti, pričom z predložených materiálov bola citeľná snaha ministerstva o nezlučovanie a hľadanie argumentácie ako zlúčeniu predísť.

Podobne sme sa ako HPI vyjadril aj v marci 2009, kde sme zlúčenie štátnych poisťovní navrhli ako jedno z protikrízových opatrení v publikácií „Dopady krízy“. V júli 2009 som rozhodnutie vlády o zlúčení komentoval ako „logický krok v čase hospodárskej krízy“, pričom som upozorňoval, že „zlúčenie musí posúdiť Protimonopolný úrad aby nedochádzalo v niektorých regiónoch k zneužívaniu dominantného postavenia.“

Ako som však naznačil v článku desatoro pre konkurenciu, nemyslím si, že by štát mal podnikať na trhu zdravotného poistenia. Som preto zástancom privatizácie VšZP. A ako Martin veľmi správne poznamenal, že som vždy presadzoval „konkurenčný trh s mnohými poisťovňami“ myslím si, že VšZP by sa nemala privazitovať ako celok, ale mala by byť rozdelená na 4 časti. Opäť, tento môj názor nie je nový, publikovali sme ho už v roku 2008 v knižke „Dobrý poistenec nad zlato“, ktorá sa zaoberá konkurenciou na trhu zdravotného poistenia na Slovensku a systémom kompenzácie rizika medzi zdravotnými poisťovňami.

Ďakujem ešte raz veľmi pekne Martinovi za ochotu diskutovať.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia