Pred troma rokmi vznikol web VERITEL.sk

štvrtok, 14. júl 2011, 1:55

V slovenskom zdravotníctve sa schyľuje k ďalšiemu oddlžovaniu. Dlh štátnych nemocníc narastá mesačne o 10 až 11 miliónov eur a ku koncu roka bude dosahovať okolo 330 miliónov eur. Oddlženie by malo sprevádzať prebiehajúcu transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti.

Projekt oddlženia sprevádzajúci transformáciu nemocníc Slovensko zažilo v rokoch 2003 – 2006 pod názvom Veriteľ, a. s. Za 19,4 mld. Sk oddlžil dlhy sektora v objeme 33,5 mld. Sk. Veritelia sa v dohode o urovnaní vzdávali úrokov a príslušenstva a poskytovateli minimálne 3%-né skonto na svoje pohľadávky. V elegantnom cykle oddlženia sa podarilo vyriešiť aj nadlimity nemocníc voči poisťovniam, pohľadávky lekární voči poisťovniam, dlhy poisťovní voči spoločnému účtu prerozdelenia i pohľadávky voči neplatičom poistného.

Napriek (kvôli?) efektívnemu oddlžovania sa projekt Veriteľ stal po zmene vlády v roku 2006 predmetom politického boja. Premiér Fico hovoril o „garážovej firme“, ministerstvo financií tvrdilo, že mu chýbajú účtovné doklady a došlo i na trestné oznámenia.

Pred troma rokmi vznikla webová stránka www.veritel.sk, ktorá na jednom mieste zhrnula všetky relevantné údaje k spoločnosti Veriteľ, a.s. a k oddlžovaniu v rokoch 2003 – 2006. Stránka bola predstavená i novinárom, ale keďže zdravotnícki novinári sa v médiách obmieňajú až príliš často, nezaškodí si túto stránku pripomenúť.

Webová stránka obsahuje o. i.

  • prehľadné grafické vysvetlenie postupu oddlženia po jednotlivých krokoch

  • kritickú správu ministra Počiatka a komentár k nej,

  • preberacie protokoly, potvrdzujúce odovzdanie všetkých materiálov do archívu ministerstva financií

  • zoznam členov jednotlivých orgánov spoločnosti, stanovy

  • uznesenia vlády k oddlžovaniu,

  • monitoring článkov k téme Veriteľ

Killer-aplikáciou webovej stránky je zoznam všetkých oddlžených subjektov, spolu s výškou oddlženej sumy. V zozname sa dá vyhľadávať podľa rôznych kritérií.

Zoznam je dôkazom, že peniaze z Veriteľa sa nestratili, ale boli nimi uspokojené reálne pohľadávky dodávateľov. Nakoniec to uznalo i Počiatkovo ministerstvo financií, ktoré sa z kauzy stiahlo. Obvinenia sa nepotvrdili, azda chýbalo na záver ospravedlnenie.

Hlavnou chybou bolo, že táto webová stránka nevznikla v roku 2004. Predišlo by sa zbytočnej kauze a škandalizácii slušných ľudí. Pri aktuálnom oddlžovaní by sa preto už od začiatku malo dbať na komunikačnú stránku projektu.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia