Priestor pre zlepšenie slovenských pôrodníc

piatok, 11. máj 2012, 21:00

Projekt Sprievodca pôrodnicami začína v máji 2012 svoj druhý ročník. Tento internetový sprievodca slovenskými pôrodnicami prináša mamičkám už druhý rok možnosť dozvedieť sa všetko potrebné o pôrodniciach a zapojiť sa do ich nezávislého hodnotenia. Od februára 2011, keď sa projekt začal, sa doň zapojilo a ohodnotilo pôrodnice už 3 650 mamičiek. Podľa nich je v slovenských pôrodniciach priestor na zlepšenie o. i. v prvých minútach po pôrode.

 

SPRIEVODCA PÔRODNICAMI

Sprievodca pôrodnicami je internetová aplikácia, v ktorej má každé gynekologicko-pôrodnícke a novorodenecké oddelenie vypracovaný profil na základe nimi poskytnutých údajov. Tento profil majú pôrodnice možnosť pravidelne aktualizovať, aby informácie o oddelení boli vždy aktuálne a presné.

Vyplnenie dotazníka bolo pre oddelenia dobrovoľné, k dnešnému dňu odpovedalo 51 pôrodníc z 54, ktoré aktuálne v SR fungujú. V týchto pôrodniciach prebehlo približne 93 % pôrodov na Slovensku. Ambíciou projektu je mapovať súčasný stav pôrodníc z pohľadu ich služieb, ponuky starostlivosti o rodičky a ich deti.

www.SprievodcaPorodnicami.sk

 

Ako vyzerá vysvedčenie od mamičiek pôrodniciam?

Najlepšiu známku dosiahli pôrodnice v dôvere v odbornosť zdravotníckeho tímu počas pôrodu. Rovnako vysoko mamičky hodnotia aj možnosť mať pri pôrode sprevádzajúcu osobu a nesťažujú si ani na vybavenie pôrodných sál.

Naopak, „najhoršie známky“ dostali pôrodnice v podpore včasného kontaktu medzi mamičkou a bábätkom tesne po pôrode, v podpore dojčenia a rešpektovaní intimity a ochote načúvať individuálnym potrebám mamičiek.

 

Otázka

Hodnotenie

Akou známkou by ste zhodnotili odbornosť zdravotníckeho tímu?

4,42

Umožnila Vám pôrodnica prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri pôrode?

4,34

Bola ste spokojná s vybavením pôrodného traktu?

4,17

Išli by ste do tejto pôrodnice rodiť aj nabudúce?

4,15

Aká bola podpora personálu po pôrode na oddelení šestonedelia?

4,14

Ako by ste ohodnotili starostlivosť o bábätko?

4,14

Ako ste boli spokojná so správaním a podporou personálu počas pôrodu?

4,14

Odporučili by ste túto pôrodnicu svojej najlepšej kamarátke?

4,04

Ako ste boli spokojná so súkromím a dodržiavaním intimity počas pôrodu?

3,95

Ako hodnotíte ochotu personálu načúvať a reagovať na individuálne potreby rodičky?

3,85

Ohodnoťte, prosím, podporu dojčenia.

3,70

Ako ste boli spokojná s poskytovanou predpôrodnou prípravou v pôrodnici?

3,50

Bolo vám umožnené prvé priloženie bábätka na pôrodnej sále?

2,73

Bolo vám umožnené byť s bábätkom cca prvé dve hodiny po pôrode ešte na pôrodnej sále?

1,78

 

Včasný kontakt s bábätkom

Čoraz väčší dôraz mamičky a odborníci kladú na podporu včasného kontaktu s bábätkom bezprostredne po pôrode, umožnenie prvého prisatia, ak má bábätko záujem, už na pôrodnej sále.

Vzťah medzi matkou a dieťatkom sa buduje celé tehotenstvo. Už v brušku bábätko zachytáva láskavé pocity, ktoré k nemu mama vysiela. Budujú sa základy vzájomného vzťahu, emocionálneho prepojenia, ktoré sa posilní práve počas hormónmi nabitého pôrodného procesu. Pôrod nie je len fyzický akt narodenia dieťatka, je to okamžik, kedy sa aj žena stáva matkou, matkou práve narodeného dieťatka.

Tesne po pôrode je matkina náruč to správne miesto, kde sa má novorodenec zoznamovať so svetom. Jej telo je námahou pôrodu rozohriate tak, aby vedelo bábätku poskytnúť tepelný komfort. Jej objatie mu pomôže zvládnuť chlad a prázdnotu priestoru, pretože doteraz bolo zvyknuté na pevné obopínanie maternicou.

Tlkot matkinho srdca je zvuk, ktorý je mu deväť mesiacov dôverne známy a upokojuje ho po predchádzajúcej námahe.

Keď sa novorodenec adaptuje na nové prostredie, bude mať záujem sať prsník, vôňu mamy pozná už z plodovej vody. Satie prsníka dáva signál na tvorbu materského mlieka, pomáha ale aj rodičke, aby došlo k rýchlemu odlúčeniu placenty a zavinovaniu maternice.

Mamin láskavý hlas a pohľad ho uistia, že bude o neho dobre postarané. Najbližšie okamžiky budú obaja bdelí, tešiaci sa zo svojej prítomnosti, spoznávajúci sa a zaľubujúci sa navzájom.

Podľa Sprievodcu pôrodnicami má však možnosť zažiť prvé okamžiky po pôrode práve takto len menšina žien. Dieťatko im väčšinou len ukážu a odnášajú ho na ošetrenie, prvé priloženie sa často realizuje narýchlo a formálne.

Ako by to malo prebehnúť?

Pokiaľ je bábätko aj mamička v poriadku (dieťatko po pôrode plače, má dobré Apgarovej skóre), položí sa bezprostredne po pôrode na brucho matky. Otrie sa jednou nahriatou plienkou, aby povrchom tela – ktorý je mokrý od plodovej vody, mázku a krvi – nestrácalo teplo. Ďalšou nahriatou a suchou plienkou sa prikryje, tak že telíčko zostáva v kontakte s kožou matky. Vzájomné spoznávanie a následné prvé prisatie by sa malo nechať na mame a bábätku, keď budú na neho pripravení. Láska – vytváranie väzby potrebuje čas, pokoj, ticho a rešpekt.

Prvé priloženie je možné aj po cisárskom reze

V poslednom období v Slovenskej republike stúpa percento cisárskych rezov, v roku 2009 sa 27,3% detí narodilo sekciou, odhad na rok 2010 hovorí dokonca o 28,7%.

Ako by po sekcii mala optimálne prebiehať popôrodná adaptácia?

Ideálne je už počas plánovania sekcie myslieť na prvý kontakt medzi matkou a bábätkom. Priloženie na hrudník je možné, pokiaľ to dovolí zdravotný stav matky a dieťatka. Na pôrodnej sále sa dá skúsiť aj priloženie k prsníku, len mame bude musieť asistovať personál alebo otec. Ženy po sekcii najťažšie nesú práve odlúčenie od bábätka a neistotu o jeho zdravotnom stave, preto by prvý kontakt mohol pomôcť prežívať pôrod menej stresujúco a zvyšovať istotu a kompetenciu čerstvej mamičky.

Zapojte sa aj vy do hodnotenia pôrodníc!

Zapojte sa aj vy do hodnotenia na základe vašich skúseností s pôrodom v slovenských pôrodniciach. Pomôžte tak pôrodniciam motivovať ich k zlepšeniu vlastných služieb. I v tomto ročníku budeme najlepšie hodnoteným pôrodniciam opäť udeľovať certifikáty kvality. Nechajme sa prekvapiť, kto bude víťazom tento rok.

 

 

Projekt Sprievodca pôrodnicami vznikol v spolupráci najväčšieho internetového magazínu pre rodičov www.rodinka.skHealth Policy Institute. Mediálnu podporou projektu poskytli Mama a ja a Jemné melódie. Projekt finančne podporila Nadácia SPP.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia