Regulácia, ktorá škodí zdravotníctvu

štvrtok, 16. február 2017, 21:00

Kvalita zdravotnej starostlivosti má tri základné piliere – štruktúru (ľudia, technika, priestory), proces (postupy, protokoly), a výsledok. Kým dobrá štruktúra a dobré procesy zvyšujú pravdepodobnosť dobrých výsledkov, nie je to automatická garancia. To, čo zaujíma pacienta, je výsledok. Regulácia by sa preto nemala prehnane sústrediť na štruktúru (napr. v akej výške nad umývadlom má byť nádobka na tekuté mydlo), ale predovšetkým na meranie a porovnávanie výsledkov. Kontrolovať počty ľudí, ich vzdelanie a metre štvorcové je pre úradníkov, žiaľ, podstatne jednoduchšie. O preležaninách pacientov na jednotlivých oddeleniach pritom nevieme takmer nič.

Portrait of depressed girl overhelmed by paperwork

Systém vzdelávania i kompetencií zdravotníckych pracovníkov, rovnako ako personálne normatívy, potrebujú zásadne prekopať. Dnešné nastavenie ochromuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti, je zastarané a rozhodne nie je pripravené na výzvy zdravotníctva 21. storočia. Máme hŕbu právnych predpisov, ktoré to regulujú – a z ktorých sa mnohé nedodržiavajú. S vedomím a tichým súhlasom zodpovedných orgánov a regulátora. Pretože ak by sa naozaj do bodky tieto predpisy dodržiavali, tak by zdravotníctvo skolabovalo. Stačí spomenúť zákonník práce. Ale načo je nám potom taká regulácia?

Rigídne nastavenie však ma aj svojich zástancov. Umožňuje im zvyšovať svoju cenu, vydierať zamestnávateľov, keďže bez ich súhlasu sa nedajú mnohé veci zrealizovať.

K tým zástancom patria aj paternalisticky zmýšľajúci politici a úradníci, ktorí si myslia, že detailnou reguláciou všetkých aspektov zdravotníctva ochránia pacientov i zdravotníkov pred nástrahami života. Nedokážu – v dobrej viere napísané predpisy sa aj tak nedodržiavajú.

Vývoj ide vpred rýchlo, vo svete súťažia rôzne koncepty poskytovania zdravotnej starostlivosti a kompetencií zdravotníkov, vznikajú nové zdravotnícke povolania, a to všetko podstatne rýchlejšie a komplexnejšie, než dokáže regulátor spracovať a postihnúť.

Plánované rozširovanie kompetencií sestier by malo sprevádzať aj rozširovanie kompetencii nižšieho zdravotného personálu, aby odbremenil sestry od činností, na ktoré sú overqualified, prekvalifikované. Celkovo túto aktivitu však vnímam ako kompromisné riešenie; správnym riešením je úplne zrušiť reguláciu kompetencií.

Zastávam názor, že zdravotníci majú mať právo robiť to, na čo získali vzdelanie. Kompetencie im – v rozsahu ich vzdelania – má zveriť zamestnávateľ, nie regulátor.

Delegovať činnosti na zamestnancov s najnižším vzdelaním (ale stále so vzdelaním, ktoré im tuto činnosť umožňuje vykonávať) umožni odbremeniť zdravotníkov s vyšším vzdelaním a presunúť ich tam, kde poskytujú vyššiu pridanú hodnotu. To im umožni zarobiť si viac peňazí. Aký prínos pre pacienta má, ak lekár či sestra strávia polovicu pracovného času za počítačom? Výsledkom je, že zdravotníci sú dnes zle zaplatenými zdravotníkmi, zároveň sú však vynikajúco zaplatenými pisármi/pisárkami. Je luxus, plytvanie, nevyužívať ich kapacity na to, v čom sú nezastupiteľní inými zamestnancami.

 

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

Ilustračná fotografia: © bialasiewicz / 123RF Stock Photo

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia