Stratifikácia nemocníc? Na mieste je zdržanlivosť

streda, 01. august 2018, 17:23

Plán reprofilizácie / stratifikácie nemocníc je dobrý. Je to strategický materiál, s víziou. Spĺňa medicínske aj ekonomické požiadavky na efektívne nastavený systém. Ak by sa ho podarilo uskutočniť, slovenskému zdravotníctvu to významne pomôže. Pacienti budú mať dostupnejšiu a kvalitnejšiu starostlivosť, zdravotníci budú lepšie zaplatení a lepšie využití, nemocnice nebudú generovať straty. Je pravdepodobné, že aj výsledky slovenského zdravotníctva sa v medzinírodnom porovnaní zlepšia.

Je tam však tá jedna podmienka – “ak by sa ho podarilo uskutočniť”.

Nápady na optimalizáciu, reštrukturalizáciu, redukciu,… siete nemocníc nie sú ničím novým. V rôznych obmenách sa o nich diskutuje viac než desať rokov. Ale prakticky nikdy sa nedostali do realizačnej fázy, pretože ich sprevádzajú obrovské politické náklady. Lokálna politika dokáže potrebným zmenám úspešne čeliť cez srdcervúce správy v televíznych novinách, čoho sme boli svedkami napr. pri nedávnom pokuse o zrušenie pôrodníckeho oddelenia vo Svidníku. Nachádzame sa v druhom polčase vládnutia, keď politológovia už neodporúčajú presadzovať nepopulárne zmeny. Preto som zdržanlivý v predpovedaní budúcnosti tohto plánu.

(článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny)

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia