Vláda chce jednu verejnoprávnu poisťovňu

streda, 23. máj 2007, 11:34

Vláda SR má záujem, aby sa postupne na Slovensku vytvorila iba jedna verejnoprávna zdravotná poisťovňa. Ako po rokovaní kabinetu informoval minister zdravotníctva SR Ivan Valentovič, zlúčiť by sa mali Všeobecná zdravotná poisťovňa a Spoločná zdravotná poisťovňa, a to na základe projektu, ktorý do konca augusta vypracuje ministerstvo zdravotníctva. V tejto chvíli však podľa neho ešte nie je jasné, či vo verejnoprávnej poisťovni budú povinne poistení poistenci štátu, uvádza tlačová agentúra SITA.

Minister potvrdil, že vláda už neuvažuje o vyvlastnení súkromných zdravotných poisťovní. „Hľadáme inú cestu, ako zabezpečiť, aby verejné zdravotné poistenie nebolo komerčnou záležitosťou,“ skonštatoval Valentovič. K jednej zdravotnej poisťovni chce vláda dospieť pomocou legislatívnych, inštitucionálnych a finančných opatrení. Jedným z nich má byť aj zamedzenie zisku zdravotných poisťovní. „Finančné prostriedky pochádzajúce z verejného zdravotného poistenia budú len v správe zdravotných poisťovní,“ zdôraznil Valentovič.

Ako minister ďalej informoval, vláda ho zaviazala, aby do konca júna predložil návrh na zníženie maximálnej výšky správneho fondu zdravotných poisťovní zo súčasných 4 % z vybraného poistného na 3 %. Ďalším opatrením bude nový katalóg zdravotných výkonov, ktorý má podľa ministra vytvoriť priestor na doplnkové zdravotné poistenie. Minister však predbežne nevedel konkretizovať, či sa niektoré diagnózy spoplatnia. Tento projekt má Valentovič predložiť až ku koncu roka 2009. Do konca augusta tohto roka by minister mal predložiť aj návrh na zjednodušenie ročného zúčtovania zdravotného poistenia.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia