Problém v systéme?

nedeľa, 30. september 2012, 18:45

Je pravda, že existujú zdravotné systémy s jednou poisťovňou (alebo systémy, kde poisťovne ani nie sú a zdravotníctvo je financované z daní) a vykazujú lepšie výsledky ako slovenské zdravotníctvo. Príkladom môže byť Švédsko alebo Veľká Británia. Zároveň je však pravdou, že existujú aj systémy s jednou poisťovňou, ktoré vykazujú horšie výsledky ako slovenské zdravotníctvo (napr. Maďarsko, Poľsko).

Slovensko sa podľa ministerstva zdravotníctva nemôže porovnávať s krajinami, ktoré majú pluralitný systém a dokonca umožňujú zisk zdravotným poisťovniam (Holandsko, Švajčiarsko), lebo tam vládne odlišná kultúra. Ale z tých istých dôvodov sa potom nemôžeme porovnávať ani s tými krajinami s unitárnym zdravotným systémom (Švédsko, Veľká Británia), kde pojmy ako efektívnosť, profesionalita, inovatívnosť, kvalita či transparentnosť (nielen v zdravotníctve) berú na rozdiel od nás naozaj vážne.

S krajinami, ktoré sa dlhodobo umiestňujú na popredných priečkach v rôznych hodnoteniach a rebríčkoch by sme sa mohli začať porovnávať, ak by sme stáli na spoločnej štartovacej čiare a trať bola rovnako dlhá. Najprv by sme mali vyriešiť nasledujúce akútne problémy, ktoré nás dostali do druhej ligy, a až potom porovnávať:

Skôr ako urobíme akýkoľvek unáhlený záver a revolúciu v zdravotníctve, ruku na srdce: je naším najväčším problémom počet poisťovní alebo vyššie uvedené problémy?

Osobne si myslím, že ak si by sme odstránili všetky vyššieuvedené nedostatky, zrejme by už u nás nikto (až na pár výnimiek) neriešil otázku počtu poisťovní. V systéme by bolo viac disponibilných zdrojov, poskytovatelia a lekári by neboli permanentne demotivovaní a pacient by dostával zdravotnú starostlivosť na solídnej úrovni.

Neefektívnosť, korupcia, iracionálne rozhodnutia sa zavedením systému jednej poisťovne neodstránia, skôr naopak. Zmeniť systém sa dá za jednu parlamentnú schôdzu. Ale zmeniť postoje ľudí je úloha na desaťročia.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia