Návrh DPH na lieky od 1. 1. 2007: 10 %

utorok, 12. september 2006, 13:57

Ministerstvo financií predložilo 12. septembra na pripomienkové konanie návrh novely zákona o dani z pridanej hodnoty. Navrhuje, aby sa od 1. januára budúceho roku znížila sadzba DPH na lieky zo súčasných 19 % na 10 %.

Materiál, ktorý možno pripomienkovať do 20. septembra, sa nachádza na stránke ministerstva financií.

V dôvodovej správe ministerstvo uvádza, že „znížená cena v konečnom dôsledku neovplyvní rozsah konečnej spotreby, pretože ide o tovar, pri ktorom konečná spotreba nezávisí priamo od cien, ale skôr od skutočnej potreby… Zavedením zníženej sadzby dane pre lieky sa čiastočne eliminuje regresívny charakter dane z pridanej hodnoty na ľudí s najnižšími príjmami napr. na dôchodcov, pretože značná časť ich príjmov je smerovaná práve do liekov.“

Ministerstvo financií odhaduje dopady zníženej DPH na štátny rozpočet nasledovne: výpadok príjmov štátneho rozpočtu v roku 2007 vyčíslilo vo výške 2,669 mld. Sk, v roku 2008 vo výške 2,830 mld. Sk a v roku 2009 vo výške 3,008 mld. Sk. Ďalej sa predpokladajú pozitívne dopady na obyvateľstvo, keďže ceny liekov sú regulované. Pozitívny dopad bude mať zavedenie zníženej sadzby dane tiež na hospodárenie zdravotných poisťovní. Neutrálny dopad ministerstvo predpokladá na hospodárenie výrobcov, distributérov liekov a lekární.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia