Platba štátu vyššia len do apríla 2007

streda, 06. december 2006, 20:22

Platba štátu za poistencov štátu sa od januára 2007 zvýši z doterajších 4 % na 5 % z priemernej mzdy. Zvýšenie však bude platiť len štyri mesiace, do apríla 2007. Sadzba poistného štátu sa potom opäť zníži na 4 % z priemernej mzdy. Rozhodli o tom poslanci NR SR schválením novely zákona o zdravotnom poistení. Toto rozhodnutie prinesie na budúci rok do zdravotníctva o 2,1 mld. Sk viac.

Navýšenie zdrojov je však dočasné, čo sa odrazí i na konštrukcii zmlúv zdravotných poisťovní s poskytovateľmi. Prezident Združenia zdravotných poisťovní Igor Dorčák tvrdí, že súkromné zdravotné poisťovne rozložia zvýšené platby štátu rovnomerne na celý rok. Poslanci parlamentu pritom pri schvaľovaní novely poistného zákona odmietli pozmeňujúce návrhy opozičných strán, ktoré navrhovali uvedené logické rozloženie dodatočných zdrojov rovnomerne po celý rok (t.j. stanovenie rovnakej sadzby 4,33 % na celý rok). Koalícia odmietla aj návrhy poslankyne M. Sabolovej (KDH), aby navýšenie platby štátu na 4,33 % bolo trvalé alebo aby sa platba štátu zvýšila na 5 % bez obmedzenia.

Zvýšenie objemu financií v zdravotníctve má podľa vlády smerovať na zvýšenie miezd zdravotníckych pracovníkov. Tieto isté zdroje však už v minulosti minister zdravotníctva Ivan Valentovič prisľúbil ambulantným lekárom na kompenzáciu zníženia poplatkov. Vysoké očakávania poskytovateľov ústavnej starostlivosti ako aj zdravotníkov sa tak zrejme nenaplnia. Krytie zvýšenia miezd zvyšovaním zadlženosti totiž skomplikovalo  rozhodnutie Ústavného súdu pozastaviť platnosť zákona ochraňujúceho štátne nemocnice pred exekúciami.

Po štyroch mesiacoch budúceho roku má minister zdravotníctva nájsť finančné rezervy, ktoré by sa použili po uplynutí štvormesačného obdobia vyšších platieb. Minister hodlá vláde dokázať, že v zdravotníctve chýbajú peniaze aj po zavedení racionalizačných opatrení. Pripustil však, že vláda nemusí byť presvedčená o efektivite jeho opatrení a môže rozhodnúť, že štát nebude pokračovať v platení zvýšeného odvodu za svojich poistencov.

Pokiaľ sa štát rozhodne platiť za svojich poistencov aj po apríli 2007, peniaze na to podľa ministra financií Jána Počiatka pôjdu z rezerv štátneho rozpočtu, uviedla agentúra SITA.

Health Policy Institute považuje toto vyhlásenie ministra financií za zavádzajúce a nezodpovedné. Podľa prepočtov HPI totiž rezerva štátneho rozpočtu nedosahuje viac ako 1 miliardu Sk, pričom pokračovanie v platbách vo výške 5 % z priemernej mzdy aj po apríli 2007 predstavuje nároky na rozpočet v objeme vyššom ako 4 miliardy Sk. HPI preto vyzýva ministra financií k jednoznačnému stanovisku ohľadom výšky a harmonogramu platieb za poistencov štátu na budúci rok.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia